Cyber crime kan ook voor Suriname fataal zijn
14 Apr 2016, 10:37
foto
Illustratie René Gompers


Cyber security is één van de grootste aandachtsgebieden binnen de IT-sector
wereldwijd. ‘Traditionele criminele activiteiten’ worden door geavanceerde
criminelen steeds vaker ‘vertaald’ naar cyber crime activiteiten. Voor Surinaamse
organisaties kan dit fatale gevolgen hebben, uiteenlopend van financiële
gevolgen tot zelfs terrorisme.


Om organisaties in Suriname goed voor te bereiden op dit soort criminele praktijken en deze misdaden te voorkomen, organiseert Integrated Computer Services N.V. (ICS) samen met Kaspersky Lab een ‘Business continuity sessie’ met als thema Protecting the Data, Saving the World.

Volgens Megillo Pang Atjok, Managing Director van ICS, zal tijdens de sessies elke maand een andere topic worden behandeld, waarmee mensen inzicht kunnen krijgen in de oplossingen die op de verschillende vlakken van het ICT gebied bijdragen aan de business continuity van Surinaamse bedrijven. In de eerste sessie van dit jaar staat het onderwerp ‘Cyber security’ centraal. “Vroeger was het meer iets van een virusje op je computer, maar nu gaat het om heel veel geld,” legt hij desgevraagd uit. Er is een heel goede reden waarom informatie beschermd moet zijn. Denk maar aan de banken die aan heel veel mensen en bedrijven leningen hebben verstrekt, de gezondheidssector waar medische informatie confidentieel is, of het ministerie van Binnenlandse Zaken dat belast is met de verkiezingen. Wanneer een hacker toegang krijgt tot deze data en gevoelige informatie op straat gooit, zal dit verstrekkende gevolgen hebben. “Wat ook kan gebeuren, is dat een hacker toegang krijgt tot jouw computer en van daaruit bepaalde strafbare handelingen verricht, waardoor jij gecriminaliseerd wordt,” zegt Pang Atjok. Hij weet dat er in Suriname al een aantal bedrijven en personen zijn die slachtoffer zijn geworden van cyber crime activiteiten.

“Daarom organiseren wij in samenwerking met onze partner Kaspersky Lab, dit evenement voor organisaties die actief zijn in diverse branches,” licht Pang Atjok toe. Kaspersky Lab behoort tot de BIG 5 van de cyber security bedrijven in de wereld en heeft strategische partnerschappen met diverse internationale law enforcement agencies, waaronder Interpol. Een team van Kaspersky Lab, bestaande uit de Managing Director van Latin America en enkele specialisten, zal samen met professionals van ICS, in de periode van 24 tot en met 26 april diverse overheidsorganisaties en Surinaamse bedrijven bezoeken om hen hierover van informatie op maat te voorzien. Het hoogtepunt van deze business continuity sessie is een groot evenement op 26 april tijdens een presentatie van Kaspersky Lab over de hot topics op het gebied van ‘Cyber security'.

In een persbericht geeft ICS aan dat organisaties die levensvatbaar willen blijven, goed moeten nadenken over zaken als informatiebeheer en infrastructuur op het gebied van ICT. Immers vinden in de dynamische wereld om ons heen enorm veel veranderingen op ICT-gebied plaats en zijn betrouwbare ICT resources ook in Suriname belangrijker dan ooit. Reden waarom ICS opnieuw ‘Business Continuity sessies’ introduceert. ICS werd 28 jaar geleden opgericht en heeft haar diensten op het gebied van IT in Suriname ruimschoots bewezen, meldt de organisatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May