Regering maakt SRD 11 miljoen vrij voor gemeenschap
13 Apr 2016, 14:22
foto
President Desi Bouterse tijdens de persconferentie.


“Deze regering heeft door te knijpen niet de vereiste SRD 5 miljoen van de BvL, maar SRD 11 miljoen per maand voor de hele gemeenschap opzij kunnen zetten,” heeft president Desi Bouterse zojuist gezegd tijdens zijn persconferentie op zijn kabinet. Hij zegt dat hij de Bond van Leraren (BvL) duidelijk heeft aangegeven dat hij niet voor één groep deze uitzondering kan maken.

De BvL is sinds vandaag in staking omdat hij vindt dat de president hem aan het lijntje houdt. “Wat voor u geldt, geldt ook voor andere bonden en organisaties in het land. Ik probeer zo eerlijk mogelijk met jullie te zijn,” richtte hij zich tot de BvL.

Met een voorbeeld heeft Bouterse geïllustreerd dat wat hij niet heeft, hij niet kan uitgeven. Als een vader die werkt bij de Suralco tegen zijn dochter zegt, als je slaagt krijg je een fiets van mij. Twee jaar later is het kind geslaagd, maar de Suralco is vertrokken. De vader kan zijn belofte niet nakomen, waarop de moeder zich mengt en erop aandringt dat de man dat heeft beloofd en dus de fiets moet kopen voor zijn dochter. De man wijst er dan op dat als hij de fiets koopt, de andere kinderen voor langere tijd honger zullen lijden. Met dit voorbeeld heeft president Bouterse de precaire financiële situatie van de overheid duidelijk gemaakt.

Hij heeft in Ravaksur-verband de kwestie van de BvL besproken. Moederbondsvoorzitter Errol Snijders, C-47 voorzitter tevens coördinator Ravaksur Robby Berenstein en Fols-president Marcellino Nerkust zouden geadviseerd hebben om weer te gaan praten met de BvL. Dit zal ook gebeuren, want het probleem moet worden opgelost, zei de president.

Op de persconferentie is ook aangegeven dat de geaccumuleerde inflatie van 2008 tot 2015 92% bedraagt, terwijl het pakket dat de regering aanbiedt ruim 93% is. Daarmee zou de koopkrachtvermindering dus zijn gecompenseerd. Ook is er mogelijk een principe-overeenkomst bereikt over de belastingheffingskorting. Per maand is de huidige heffingskorting SRD 50 per maand. Ravaksur had gevraagd om die op te trekken tot SRD 150, waarop de regering kwam met het bod van SRD 100. Na onderhandelingen zijn partijen gekomen op een heffingskorting van SRD 125 per maand. President Bouterse praat vanmiddag om drie uur weer met Ravaksur, die heeft aangegeven in principe akkoord te gaan met de SRD 125.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May