Oppositie presenteert zich als alternatief
13 Apr 2016, 01:52
foto
De oppositionele partijen presenteren zich als alternatief. Van l-r: Gregory Rusland (NPS), Chan Santokhi (VHP), Marinus Bee (ABOP) en Paul Somohardjo (PL). Foto: René Gompers)


De regering is de kluts kwijt. Ze is niet in staat gebleken met een gedegen crisisplan op de proppen te komen, maar treft maatregelen die zaken erger maken. Er worden op allerlei manieren getracht om snel aan geld te komen. Het land zakt dieper in een crisis door wanbeleid, de geschiedenis van de jaren tachtig en negentig herhaalt zich, concluderen de oppositionele partijen. “Wij, de oppositionele partijen zijn het alternatief,” stelt VHP-voorzitter Chan Santokhi. “Wij hebben al die keren bewezen dat wij wel in staat zijn het land uit de crisis te halen. Als de regering onze adviezen vanaf het begin had meegenomen hadden we nu echt geen valutaveilingen of het IMF nodig, maar de oppositie wordt constant genegeerd.”

De VHP, NPS, Pertjajah Luhur en de ABOP hebben dinsdag een persconferentie gehouden in de fractiekamer van de VHP. Aanleiding is de stiefmoederlijke behandeling die de oppositie heeft ervaren op die dag. De vergadering die voor 11 uur was uitgeschreven, kon niet beginnen vanwege een gebrek aan quorum, delen de oppositieleiders mee 'ondanks dat de coalitie kan bogen op 32 leden'. Om 12.30 uur begint de vergadering, maar de regering is er niet bij en wordt er geschorst met de mededeling dat de regering de gelegenheid wordt gegeven alsnog naar het parlement te komen. De coalitie is met de regering in overleg gegaan zonder de oppositionele fractieleiders op de hoogte te stellen. Rond 17.00 uur is de vergadering aangevangen, maar de oppositie is al die tijd in het ongewisse gelaten. De oppositionele partijen hekelen ook het feit dat de president tijdens een persconferentie wil uitleggen over nijpende zaken, maar niet in De Nationale Assemblee.

Voor de oppositie is de maat vol. Er zal op een andere manier oppositie gevoerd worden, kondigt Santokhi aan. “De VHP heeft een strategisch plan klaarliggen dat we nog met de partners moeten delen. Maar het komt erop neer dat we ook het veld in zullen gaan.” Het volk zal opgeroepen worden om ook van zich te laten horen. “Het beleid van deze regering heeft vernietigende effecten op de samenleving. We hebben sympathie voor de samenleving en voor de acties die nu ondernomen worden door verschillende organisaties.” Gregory Rusland, voorzitter van de NPS voegt er aan toe dat het land “in de gevarenzone is terechtgekomen en dat we weer bij af zijn.” Door het wanbeleid is het zover gekomen dat men op de knieën gaat bij het IMF om geld te lenen. Er zullen maatregelen genomen worden die het volk enorm pijn zullen doen, zegt Rusland. “We zullen verdere verhoging van de prijzen in de winkels zien, van elektra, brandstof, afname van koopkracht,” voorspelt Rusland. “Surinamers zijn armer geworden, daar verzetten we ons tegen.”

Land redden
Voor Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zal het een wonder zijn als de huidige regering in 2018 nog aanzit. “Dit kan niet zo blijven. Sommige mensen hebben moeite, omdat ze bij ‘lanti’ werken. Maar eens zal je uit die angst moeten komen en als we gaan, moeten we dat massaal doen. Het moet niet aan de politiek overgelaten worden, maar iedereen moet eraan werken om ze weg te zetten. Een regering die op basis van bedrog aan de macht is, gaat niet in stand blijven. Dat is een vloek op het volk.” Marinus Bee, fractieleider van de ABOP, vermoedt dat de regering al instructies van het IMF uitvoert. Voor hem zijn de valutaveilingen een manier om de koersen systematisch te verhogen. Hij geeft aan dat er “in kleine kamers” besproken wordt hoe de prijzen van stroom en brandstof te verhogen en hoe het overheidsapparaat af te slanken. “We gaan zware tijden tegemoet. De regering heeft tot nu toe geen hoopgevend plan kunnen presenteren. We hopen dat dat binnenkort komt, zo niet zal de regering haar mandaat moeten teruggeven.”

“Vergeet u niet de diepe crisis waarin wij beland waren in de jaren tachtig,” haalt Santokhi aan. “Wij waren het alternatief om het land te redden. “Vergeet u niet het diepe dal waarin het land terechtgekomen was in de jaren negentig door dezelfde regering. “Wij waren het alternatief om het land weer te redden. Nu verkeert het land jammer genoeg weer in een crisis, omdat men niet geleerd heeft uit de fouten van het verleden. Wij zijn het alternatief, wij zullen het land weer redden.” De oppositie, met name de VHP heeft genoeg concrete aanbevelingen gedaan aan de regering om de crisis beheersbaar te maken, deelt Santokhi mee. “Er zijn voldoende alternatieven om het land te redden, een valutaveiling en een IMF zouden niet nodig zijn, maar het beleid van deze regering is er een geweest om het land zodanig te besturen dat een IMF-programma onafwendbaar is.” Santokhi deelt mee dat er achter de schermen gewerkt wordt aan oplossingsmodellen. “Ik bevestig dat er genoeg voorstellen en alternatieven zijn, wij maken ons klaar voor regeerverantwoordelijkheid. We hebben een team van deskundigen dat een crisisplan aan het uitwerken is dat we binnenkort zullen presenteren. U zult zien dat het land wel te redden is.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May