'Cricketveld Snellenpark onderpand lening US$ 130.000'
12 Apr 2016, 01:23
foto
Dokter Snellenpark, het enige cricketveld in Paramaribo, is als onderpand gegeven. (Foto's: René Gompers)


Dokter Snellenpark, het enige cricketveld in Paramaribo, is als onderpand gegeven voor een lening van US$ 130.000 bij de eenmansstichting Aldar. De actiegroep Cricket Suriname roept De Nationale Assemblee en de minister van Sport & Jeugdzaken op om op te treden bij de Surinaamse Cricketbond (SCB). De International Cricket Council (ICC) start binnenkort met een algeheel onderzoek naar het cricketgebeuren in Suriname.

De actiegroep heeft maandag tijdens een persconferentie misstanden aangekaart. "Ons land is ondertussen verbannen uit the World Cricket League," deelt Radjen Kisoensingh, trekker van de groep mee. De kampioensschaal die vorig jaar gewonnen was en een subsidie van US$ 25.000, moeten teruggegeven worden. Suriname is uit het toernooi van dit jaar gezet na een onderzoek van de ICC naar de rechtmatigheid van de spelers. Het onderzoek is gepleegd op aandringen van het eiland Vanuatu. “Maar de grootste schande is toch wel dat de Surinaamse Cricketbond en zijn voorzitter Radj Narain ons land internationaal te schande heeft gezet als te zijn een land van fraudeurs en een bestuur dat het vertrouwen niet meer heeft van de ICC,” stelt Kisoensingh.

Eigen onderzoek van de actiegroep heeft vastgesteld dat de SCB de afgelopen tien jaren ruim US$ 1,5 miljoen heeft ontvangen van de ICC. Dit geld is verkregen door valse rapportages over het cricketgebeuren. Door de foute informatie en statistieken is Suriname geklommen op de ranglijst, waardoor en meer geld werd vrijgemaakt. Volgens de cijfers waarmee ICC gevoed is, beschikte Suriname in 2013 over 28.591 actieve cricketers, over 30 cricketvelden, een kinder-, jeugd- en vrouwencompetitie en worden er regelmatig wedstrijden gevoerd in verschillende liga’s. In werkelijkheid worden er gemiddeld tien wedstrijden per jaar gespeeld met 200 spelers (een groot deel bestaande uit Guyanese ‘dagjesspelers') uit dertien teams in één liga, legt het onderzoek van de actiegroep bloot. Er bestaan geen kinder-jeugd- en vrouwenklassen. Paramaribo en Nickerie beschikken elk over één cricketstadion.

Hulp gevraagd
Het onderzoek van de ICC wordt met open armen verwelkomd door de actiegroep, deelt Kisoensingh mee. “Wij gaan ook actief meewerken om feiten en cijfermateriaal aan te dragen,” kondigt hij aan. De statuten van de SCB zullen ook aangepakt moeten worden. Het is zodanig geregeld dat het bestuur voor onbepaalde tijd kan blijven aanzitten. “Wij willen dat Narain aftreedt en dat het cricketgebeuren terug gaat naar de basis. Het ging goed met de sport. Nickerie alleen had meer dan 24 teams.” Narain is langer dan tien jaren voorzitter van de SCB.

De actiegroep laat documenten zien die aangeven dat het Snellenpark cricketveld als onderpand gegeven is aan stichting Aldar die Widjai Sardjoe als enig bestuurslid heeft. “Verpanden aan een eenmansstichting, waarom niet naar een bonafide bank gestapt als er überhaupt geld nodig is,” vraagt Kisoensingh zich af. “Wat is er met al het geld gebeurd? We weten allemaal hoe geldschieters werken. We vrezen dat er helemaal geen cricketsport meer zal zijn in Paramaribo.

De actiegroep roept de hulp in van De Nationale Assemblee en het ministerie van Sport & Jeugdzaken. “Ik roep ook alle bedrijven, sportfondsen en personen die financiële en andere middelen ter beschikking hebben gesteld aan het bestuur-Narain, om zulks te melden bij de actiegroep, zodat er gericht onderzoek kan plaatsvinden naar de bestedingen ervan,” vraagt Kisoensingh.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May