AZP heeft sikkelcelpoli voor gespecialiseerde zorg
11 Apr 2016, 22:43
foto
Sikkelcellen zien eruit als een sikkel. Gezonde rode bloedlichaampjes zien eruit als cirkeltjes.


Het Academisch Ziekenhuis heeft sinds vorig jaar een sikkelcelpoli, waar onder andere kinderen met sikkelcelziekte gespecialiseerde zorg krijgen. Sikkelcelziekte is de meest voorkomende aangeboren aandoening van het bloed.

Bij deze ziekte hebben de rode bloedlichaampjes de vorm van een sikkel. Door deze afwijkende vorm kunnen de kleine bloedvaten gemakkelijk verstopt raken, wat met veel pijn gepaard gaat. Verschillende organen kunnen hierdoor worden beschadigd, waardoor er problemen ontstaan met bijvoorbeeld de hersenen, nieren, het hart of de milt.

Bij beschadiging van de milt, die een grote rol heeft in het afweersysteem van de mens, hebben sikkelcel-patiëntjes een verlaagde afweer tegen infecties. Het bloedgehalte van een sikkelcel-patiënt is vaak laag, doordat de rode bloedlichaampjes sneller dan normaal worden afgebroken. Als gevolg hiervan treedt vermoeidheid en bleekheid op.

Wekelijks wordt op de sikkelcelpoli van het ziekenhuis de groei en ontwikkeling van sikkelcel-patiëntjes in de gaten gehouden en worden de verschillende orgaanfuncties onderzocht. Op de poli zijn de kinderartsen A. Toekoen en A. Juliana de verantwoordelijken. Hartfilmpjes, echo van het hart en echo van de vaten van de hersenen kunnen allemaal op de kinderpoli worden uitgevoerd.

De eerste sikkelcel-patiëntjes uit de hielprikscreening zijn ook al onder medische behandeling van de sikkelcelpoli. Bij de hielprikscreening wordt de persoon gecontroleerd op vormen van erfelijke bloedarmoede. De Uitvoeringsorganisatie Twinningsfaciliteit Suriname-Nederland heeft de sikkelcelpoli mede mogelijk gemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May