Gaan de nachtmerries van jaren 90 zich herhalen?
11 Apr 2016, 03:28
foto


Als voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) zijn zin krijgt, dan zitten we als Surinaamse samenleving qua gevolgen, beslist weer in de situatie van begin jaren 1990. Toen destijds de regering-Venetiaan 1 aanvankelijk weigerde om aan een looneis van de BvL te voldoen, ging deze in staking. De regering zat in een dilemma, maar ging uiteindelijk overstag toen de staking zijn vierde maand zou ingaan. De regering gaf niet alleen de BvL een salaris-correctie maar ook alle overige landsdienaren, omdat het voor haar aannemelijk was dat anders ook andere overheids-beroepsgroepen zouden opstaan om hun deel op te eisen. En daarmee begon de structurele ellende voor het Surinaamse volk.

De BvL heeft zijn zin gekregen, maar de totale samenleving ging daardoor ten onder. Het heel nationale financieel-monetair systeem werd door de loonronde uit balans gehaald. De USD-koers sloeg binnen enkele etmalen op hol: van 1 op 1,80 naar 1 op 18 en vervolgens naar 1 op 30 gulden en hoger. Het was o.a. met behulp van betalingsbalanssteun vanuit Den Haag dat de koersvlucht enigszins getemporiseerd kon worden, waarbij de financiële middelen uit de ontwikkelingspot werden gehaald. Met voedselpakketten, benzinebonnen en valutaveilingen, trachtte de regering-Venetiaan om het leed van grote delen van de samenleving enigszins te verzachten; de verbetering in het financieel-economisch en monetair klimaat manifesteerde zich in de jaren daarop schoorvoetend.

De huidige financieel-monetaire situatie van ons land is zeer precair en komt voornamelijk door het kelderen van de wereldmarkt prijs van grondstoffen waaronder goud en aardolie in 2013. De staatskas loopt daardoor bijkans USD 700 miljoen op jaarbasis mis. Een loonronde op dit moment zal fataal zijn voor onze fragiele nationale economie. Een betere materiële waardering van leerkrachten en andere beroepsgroepen is onmiskenbaar, alleen de tijd is helaas daar nog niet rijp voor. Maar zeker is, dat spoedig betere tijden zullen aanbreken indien wij gezamenlijk deze actuele hobbel kunnen nemen, teneinde rust en groei te brengen op het sociaal- economisch en financieel-monetair vlak.

Theo Vishnudatt,
gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May