Minstens 100 doden bij vuurwerk explosie tempel India
10 Apr 2016, 09:26
foto
De explosie gevolgd door brand heeft de tempel in Kollam, Kerala vernietigd.
(Foto's: Reuters)


Een explosie en brand aangewakkerd door vuurwerk hebben ten minste 100 mensen gedood in een hindoe-tempel in de Indiase deelstaat Kerala. Het vuurwerk zou worden gebruikt om lokaal het nieuwjaarsfestival te vieren, maar is in de vroege ochtend, tegen half vier, ontploft.

Een gebouw bij de tempel is ingestort na de explosie, met vele doden als gevolg. Meer dan 200 mensen zijn gewond geraakt. Functionarissen zeggen dat vergunningen voor het beeldscherm waren geweigerd uit de veiligheidsoverwegingen.

Duizenden mensen hadden zich verzameld bij het complex voor de festiviteiten. Er waren scènes van de chaos, terwijl reddingswerkers traag waren in het bereiken van het gebied in Kollam. Toen de ochtend doorbrak, kwamen honderden naar de tempel in de kustplaats Paravur op zoek naar familieleden en vrienden. Hulpteams gebruiken bulldozers in het gebied op zoek naar overlevenden.

De Indiase premier Narendra Modi, die is overgevlogen naar Kerala, zei dat het incident "hartverscheurend en schokkend was voor woorden". Veel mensen hebben gruwelijke brandwonden en zijn velen in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Veel van de doden zijn verkoold en onherkenbaar. Politiechef van Kerala TP Senkumar zegt dat de identificatie door DNA-testen zal moeten geschieden.

Een stroomstoring na de eerste explosie heeft de reddingswerkzaamheden gecompliceerder gemaakt. De omgeving van de tempel is ook zwaar beschadigd door de explosie. Het incident heeft plaatsgevonden toen de hertog en hertogin van Cambridge waren aangekomen in Mumbai. Ze zijn er voor een zevendaagse tour in India en Bhutan.

Vuurwerk wordt vaak gebruikt bij tempel festivals en andere publieke evenementen en ongevallen zijn niet ongewoon. Kerala is in het midden van een verkiezing voor een nieuwe assemblee, maar de politieke partijen hebben hun campagnevoering afgeblazen als een teken van respect voor de slachtoffers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May