Visie Constitioneel Hof in 8 decemberzaak gepresenteerd
10 Apr 2016, 08:17
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday spreekt het Hof van Justitie toe. Hij werd vrijdag geïnstalleerd door als pg bij het Openbaar Ministerie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft zich in zijn installatie-toespraak niet uitgelaten over de instelling van het Constitutioneel hof. Hij volstond met de mededeling dat het Openbaar Ministerie (OM) "zijn zienswijze hieromtrent reeds heeft gepresenteerd in de 8 december strafzaak”.

Het 8 december strafproces werd ook aangehaald door Harish Monorath, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten. Hij wees erop dat ondanks er onlangs vonnis is gewezen dat het 8 december strafproces voortgang moet vinden, het rechtsgevoel van de burger in deze niet is hersteld. De pg zal het volgens hem niet gemakkelijk hebben. De voortgang van deze rechtszaak schijnt door de uitvoerende macht met verve te worden geweerd, door allerlei scenario’s die steeds in elkaar worden gezet. “Zelfs de wetgever schroomt er tegenwoordig niet voor om adhoc wetten te maken.” Volgens de deken is het de taak van de pg om het vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen en “weder te doen gevoelen bij haar burgers”.

Baidjnath Panday is vrijdag geïnstalleerd als de nieuwe pg bij het OM door het Hof van Justitie. In zijn toespraak belichtte hij enkele beleidspunten die zijn aandacht genieten en wetgeving die aangepast moet worden. Zo noemde hij onder meer herziening van het wetboek van strafvordering, detentierecht, penitentiair stelsel en het gemis van een college voor bestuursrechtspraak. Personen en organisaties kunnen via dit orgaan in beroep gaan tegen besluiten van de overheid of bestuursorganen. “En wij weten dat de behoefte hiervoor niet gering is.” Ook pleitte hij voor de wettelijke verankering van de rechtspositie van de Rechtelijke Macht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May