Baidjnath Panday bepleit aanpassing wetgeving
10 Apr 2016, 15:52
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday houdt zijn speech tijdens zijn installatie door het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday beklemtoont dat de wetgeving op diverse gebieden aangepast moet worden. Hij heeft bij zijn installatie als pg door het Hof van Justitie vrijdag, enkele voorbeelden genoemd waar aanpassing nodig is. De wet op de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD), moet herzien worden. Dit instituut moet zijn expertise tevens verruimen met forensische accountantsvaardigheden en bij inzet gedurende strafrechtelijke onderzoeken, dit onder gezag van het Openbaar Ministerie (OM) te doen geschieden.

Zich richtend tot de president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, merkt het hoofd van het OM enkele wettelijke voorzieningen op:
- De herziening van het Wetboek van Strafvordering voor onder meer het incorporeren van enkele bijzondere opsporingsbevoegdheden, de introductie van de piketregeling voor advocaten in strafzaken, alsook de aanwezigheid van advocaten bij politieverhoren.
- De herziening van het detentierecht en het penitentiair stelsel voor zowel mannen, vrouwen alsook jeugdigen die in aanraking zijn gekomen met justitie. Hen op een deugdelijke wijze voorbereiden op terugkeer in de samenleving na de strafexpiratie behoeft wezenlijke verandering, naast de verbetering van de insluitingsfaciliteiten;
- Er dient acuut een wettelijke voorziening te komen om klokkenluiders te beschermen in een streven om corrupte tijdig te melden en doeltreffender aan te pakken.

"Bij dit alles ga ik niet voorbij aan de gedachte dat net zoals zulks het geval is voor de regering en het parlement, ook het nodige wordt ondernomen voor de wettelijke verankering van de rechtspositie van de rechterlijke macht," stelt de pg.

Niet meer van deze tijd
Een ander thema heeft volgens Baidjnath Panday te maken met het inzicht dat het strafrechtsysteem in vele opzichten niet meer van deze tijd blijkt te zijn.
Hij geeft twee aspecten ter overdenking mee:
1. De alleen rechtsprekende rechter in eerste aanleg die steeds vaker te maken krijgt met de beoordeling van ernstige en complexe strafzaken en wijs ik tevens op de niet ondenkbare mogelijkheden van intimidatie. Het model om middels een meervoudige kamer bepaalde categorieën van strafzaken in eerste aanleg af te wikkelen, dient prioriteit te krijgen van de regering, de wetgever en de actoren in het rechtsbedrijf.
2. De strafrechtspleging wordt nog altijd gepraktiseerd in Paramaribo en een keer per maand in het district Nickerie, terwijl vanwege bevolkingsconcentratie en gepleegde strafbare feiten op andere gebiedsdelen van het land, de mogelijkheid van de verplaatsing van de strafzitting naar buiten Paramaribo, in ernstige overweging genomen moet worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May