Venezuela: Zeg nee tegen haardrogers!
10 Apr 2016, 13:31
foto
President Nicolas Maduro heeft zijn volk gevraagd energie te besparen. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zijn landgenoten opgeroepen huishoudelijke elektrische apparaten die veel energie gebruiken, zoals airconditioners en haardrogers, op te geven. Zijn oproep is een poging om elektriciteit te besparen nu een langdurige droogte, de waterstanden duwt naar een kritisch niveau voor de waterkrachtcentrales.

Venezuela probeert om te gaan met de droogte die het weerfenomeen El Niño, veroorzaakt. President Maduro heeft een beroep gedaan op al zijn landgenoten om deel te nemen aan zijn 60-dagen plan om elektriciteit te besparen. De bezuiniging zal het minder zwaar maken voor de hydro-elektrische centrales van het land.

"Dit plan voor 60 dagen, voor twee maanden, zal het land door de moeilijkste, meest risicovolle periode krijgen," zei hij in een televisietoespraak. "Ik roep gezinnen en de jeugd op om dit plan samen uit te voeren met discipline, met een geweten en een gedreven medewerking, om deze extreme situatie aan te vechten," voegde hij eraan toe, verwijzend naar de droogte, die is toegeschreven aan het El Niño weersysteem.

Het staatshoofd heeft Venezolanen geadviseerd de airconditioners niet lager dan 23 °C in te stellen en het gebruik van haardrogers voor de komende 60 dagen op te geven. "Ik ben er zeker van dat een vrouw er mooier uitziet als ze haar vingers gewoon door haar haren haalt en het dan laat drogen. Dit is wat ik voorstel voor de vrouwen ", zei Maduro in een poging Venezolaanse vrouwen aan te moedigen om zich te onthouden van het gebruik van een haardroger.

Voor april en mei geldt de vrijdag niet als werkdag. Grootgebruikers zoals winkelcentra en hotels zullen worden gevraagd om hun eigen energie gedurende negen uren per dag op te wekken. De zware industrie in het land zal worden gevraagd om het verbruik met 20% te verminderen. De aankondiging komt nadat de president het land tijdens de paasvakantie vorige maand voor een week had stilgelegd, waardoor werknemers drie extra vrije dagen hadden. Die inspanningen hebben volgens Maduro bijna 22 centimeter water bespaard op de Guri Dam in de zuidelijke staat Bolívar. De dam levert maar liefst 75% van de verbruikte elektriciteit in de hoofdstad Caracas.

Als het waterpeil op de dam daalt tot onder de 240 meter boven de zeespiegel, zal de overheid de krachtcentrale moeten stilleggen om beschadiging van de turbines te voorkomen. Stilleggen van de centrale betekent onvermijdelijk een verhoogde rantsoenering. Het waterniveau is momenteel ongeveer 243 meter, zei Maduro.

Venezuela heeft het hoogste energieverbruik per hoofd van de bevolking in Zuid-Amerika. Op dit moment produceert het land driekwart van zijn stroom uit waterkrachtcentrales op de rivieren. De Guri Dam, één van de grootste waterkrachtcentrales in de wereld, neemt daar 44% voor zijn rekening. Het land is verantwoordelijk voor 2,2% van de wereldwijde hydro-elektrische energie opwekking. Veel economen zeggen dat hoge consumptie wordt aangemoedigd door de energiesubsidies van de overheid, die de energiekosten voor de bevolking van het land vermindert.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May