Abdoel: 3 weken genoeg voor evaluatie valutaveiling
09 Apr 2016, 14:07
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vindt dat drie weken valutaveiling voldoende is om over te gaan tot een grondige evaluatie. "In deze drie weken hebben wij gezien dat de koers bij de laatste veiling gestegen is naar SRD 5.42 voor de US dollar. Als bij de evaluatie blijkt dat dit instrument niet het doel bereikt zoals dat gepland was, dient de veiling enigszins on hold gezet te worden," antwoordt het Assembleelid op een vraag van Starnieuws.

Het is volgens Abdoel belangrijk om na te trekken waarom het beoogde resultaat niet is bereikt. Drie groepen zijn betrokken bij de valutaveiling. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) als veiler, de algemene banken als participanten en uiteindelijk de ondernemers die hun importbehoefte aangeven en doorgeven welk bedrag zij bereid zijn te betalen voor de US dollar.

"Het is belangrijk om na te gaan waar het mis gaat. De koopkracht is gedaald en daarmee zou de vraag naar valuta ook enigszins moeten dalen. Maar als dat niet gebeurt, moet nagetrokken worden wat de oorzaak is dat de vraag zo hoog blijft. De koers kan natuurlijk ook omhoog gestuwd worden als de banken hun cliënten aanmoedigen om hoog te bieden voor de valuta. De volgende vraag is 'wie krijgt de valuta?' Ik denk dat er op dat gebied wel transparantie moet komen. Welke bedrijven zijn het die de valuta toegewezen krijgen en tegen welke koers? Hoe werkt het controle mechanische? En waar komt de valuta uiteindelijk terecht. Worden er prioriteiten gesteld bij de toewijzing of wijzen de algemene banken toe op grond van wie het hoogst biedt? Als dat laatste het geval is zal de koers nooit dalen," meent Abdoel.

Het Assembleelid merkt op dat het tot nu toe ook niet duidelijk is wat de flankerende maatregelen zijn vanuit de kant van de overheid. Het is belangrijk dat de overheid een duidelijk beleid heeft. "Indien het besluit wordt genomen om de veiling on hold te zetten, wat zullen dan de volgende stappen zijn? Moeten wij gewoon valuta vrijmaken voor de eerste levensbehoefte en medicamenten en de markt vrijlaten? Ook dat is een vraag waarnaar gekeken dient te worden. Het optreden van de toezichthouder bij overtreding van wet en regelgeving dient heel sterk te zijn. Al deze zaken moeten goed geanalyseerd worden voordat de overheid verder kan, zegt Abdoel.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vrijdag in De Nationale Assemblee aangekondigd dat de valutaveiling ter discussie staat. Zondag over de toekomst van de valutaveiling mededelingen worden gedaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May