IDB: US$ 1,8 miljard nodig voor huisvesting Caribisch Gebied
09 Apr 2016, 06:16
foto
De woningbouwprojecten in Suriname stagneren ook vaak door geschillen over land en onnauwkeurige eigendom registers.


Een miljoen mensen in de Bahama's, Barbados, Guyana, Jamaica, Suriname en Trinidad en Tobago wonen in erbarmelijke omstandigheden. Om een eind te maken aan hun slechte woonomstandigheden is ongeveer US$ 1,8 miljard nodig, zegt een studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Het rapport The State of Housing in Six Caribbean Countries analyseert de sociale woningbouwprogramma’s in het Caribisch Gebied vanaf 2000 tot 2015. Het document onderstreept het belang van de woningen om te voldoen aan de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling (MDG’s) en het groter doel van armoedebestrijding, economische ontwikkeling en klimaatbestendigheid.

Snelle verstedelijking heeft een huisvestingstekort gecreëerd in het Caribisch Gebied. Het gevolg is dat een groot deel van de bevolking wordt gedwongen te leven in informele nederzettingen die onevenredig zwaar worden getroffen door aardverschuivingen, overstromingen en stormen, zegt het nieuw IDB-rapport. Bovendien hebben de afwezigheid van een goed functionerende grondmarkt, onnauwkeurige eigendom registers, en geschillen over land het probleem verergerd en het tempo van de huisvestingsprogramma's vertraagd.

"Verbetering van de woonomstandigheden in het Caribisch Gebied kan grote gevolgen hebben voor de armoedebestrijding en het leven van een aanzienlijk deel van de bevolking verbeteren'', zegt Michael G. Donovan, mede-auteur van de studie. Donovan is specialist bij de IDB in Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. “De IDB en het Caribisch Gebied werken al samen aan verschillende projecten om deze uitdaging te helpen oplossen. Echter, er moet meer worden gedaan. Met dit boek, verwachten wij de regio te helpen een uitgebreide stedelijke agenda te ontwikkelen, zodat landen hun doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling kunnen bereiken."

De studie zegt dat Caribische regeringen in hun sociale woningbouwprogramma's maatregelen moeten opnemen om de woningen te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Immers de helft van de bevolking in de regio woont binnen 5 kilometer van de kust. "Als het Caribisch Gebied verstedelijkt, zal het ook van cruciaal belang zijn om risicovermindering op te nemen in de locatie en het ontwerp van sociale huisvesting", zegt Pauline McHardy, een Jamaicaanse planner van volkshuisvesting en een andere auteur van het rapport.

Volgens het rapport incorporeert een aantal ministeries van de regio belast met huisvesting, nieuwe ontwerpen om de veerkracht van de kustwoningen te verhogen, verbeteren zij de bouwvoorschriften en zorgen zij ervoor dat het vloerniveau van sociale huisvesting hoger is dan de geregistreerde waterstanden. Hogere huizen in overstromingsgevoelige gebieden bespaart US$15 voor elke geïnvesteerde US$, omdat overheden de infrastructuur dan niet opnieuw hoeven op te bouwen.

Centraal in de missie van de IDB in de regio staat ondersteuning van het Caribisch Gebied voor stedelijke uitdagingen en het vergroten van de economische vitaliteit van steden. De IDB heeft sinds 1968 al meer dan US$ 700 miljoen verstrekt aan financiering op lange termijn om de stedelijke programma's in het Caribisch Gebied te ondersteunen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May