Procureur-generaal bezorgd over toename criminaliteit
09 Apr 2016, 00:38
foto
Pg Roy Baidjnath Panday. (Foto: Ranu Abhelakh)


De geweldscriminaliteit heeft een omvang aangenomen waarbij niets en niemand wordt ontzien. Deze vorm van criminaliteit heeft een enorme impact op het veiligheidsgevoel in de samenleving. Ook dreigingen met verregaande gevolgen voor de samenleving worden in ogenschouw genomen en houden deze dreigingen de rechtshandhaving onder constante druk.

Dit zei procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday vrijdag bij de installatie door het Hof van Justitie. Hij haalde aan dat de aantallen drugsonderscheppingen op de Johan Adolf Pengel luchthaven, die aan het toenemen zijn en de vormen van mensenhandel waarbij slachtoffers in situaties van dwangarbeid en seksuele exploitatie terechtkomen. "Aan deze opsomming voeg ik toe, de onderzoeken naar corruptie alsook de nieuwe vormen van criminaliteit, waarbij vanwege technologische ontwikkelingen op het internet, de computer en computerprogramma’s aan te pas komen om benadeling van personen en bedrijven te plegen alsook ontregeling in het maatschappelijk verkeer te veroorzaken. Ook de dreigingen vanuit internationaal opererende criminele groepen die via Suriname, al dan niet met actieve of passieve medewerking van Surinamers, dienen wij niet uit het oog te verliezen. Deze vormen van criminaliteit zijn erop gericht om op grote schaal en op illegale wijze profijt te genereren," zei de pg.

Aangekondigd werd de verdergaande voorzieningen die getroffen moeten worden om money laundering en de financiering van terrorisme stringenter aan te pakken. Niets doen is voor het Openbaar Ministerie geen optie!, voerde de pg aan.
De internationale wereld formuleert standaarden en geeft aanbevelingen voor uitvoeren van maatregelen op nationaal niveau en bij nalaten hiervan volgt haast direct de betichting, dat het land facilitair is voor daders van deze vormen van criminaliteit. Het gevolg hiervan is de blacklisting van het land door internationale organisaties en het verscherpen van de buitenlandse controle op inkomende en uitgaande geldstromen met alle vertragende en kosten verhogende gevolgen van dien voor de bonafide cliënten die betrokken zijn bij de uitvoering van financiële transacties. "Ook in crisistijd zullen de plegers van bovengenoemde vormen van criminaliteit ons land niet ontzien. Integendeel en dienen wij dan ook zeer alert te zijn."

Maatregelen nodig
De realiteit over de omvang en vormen van criminaliteit dwingt om zorgvuldig om te gaan bij het treffen van maatregelen voor de bezuiniging op middelen en onderzoeksmogelijkheden, merkte de pg op. Hij haalde aan dat het geen goede zaak zal zijn, indien maatregelen worden getroffen die kunnen leiden tot inkrimping van de capaciteit en kwaliteit in de rechtshandhavingsketen.
"Wij zullen integendeel nieuwe onderzoeksmogelijkheden en technieken moeten inzetten om de verscheidenheid aan strafbare feiten voldoende op te helderen en plegers strafrechtelijk te kunnen aanpakken."

Bij het tactisch rechercheren zal haast gelijktijdig ook de technische recherche moeten inkomen en hun speciale deskundigheid dienen in te zetten.
De aanwezigheid van technische hulpmiddelen is daarbij onontbeerlijk, benadrukte Baidjnath Panday. Gedacht wordt aan het opzetten van audio en video verhoorkamers bij de politie voor het vergroten van de bewijswaarde in strafzaken en het indammen van de steeds terugkerende betichting van de politie voor hantering van pressie bij het verhoor van verdachten.
Ook het gelijktijdig starten van parallelle financiële rechercheonderzoeken vormt een noodzaak om illegaal profijt zichtbaar te maken en terstond af te pakken.
Hierbij is het van belang om de mobilisatie van gespecialiseerde hulp van forensische accountants niet uit het oog te verliezen.
Het OM heeft de ambitie met een ruime inzet van de beschikbare en nieuwe onderzoeksmogelijkheden tot verbetering van het opsporing- en vervolgingswerk te geraken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May