Regering neemt gas terug heffing belasting verzekeraars
09 Apr 2016, 00:01
foto
De regering zal de jaartallen 2014 en 2015 aanpassen in 2016 en 2017 De wet zal niet met terugwerkende kracht ingaan.


De wijziging van de Wet Inkomstenbelasting, die volgens commissievoorzitter Amzad Abdoel een hamerstuk zou zijn, blijkt niet zo eenvoudig te zijn. De regering, die eerder gevraagd had om de behandeling donderdag uit te stellen, bleek vrijdag ook nog geen pasklare antwoorden te hebben. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vroeg opnieuw meer tijd. Dinsdag is hij wel in staat antwoord te geven op de vragen die dinsdag gesteld zijn door Assembleeleden.

Vanuit de oppositie, verzekeringsmaatschappijen en fiscalist Roy Shyamnarain is er kritiek gekomen op de wetswijziging die met terugwerkende kracht (twk) tot 2014 zou ingaan. De verzekeringsmaatschappijen hebben in de jaren zestig van de vorige eeuw toestemming gekregen om hun winst toe te voegen aan de egalisatiereserve. Dit was toen nodig om de concurrentie met buitenlandse maatschappijen aan te kunnen gaan. De regering wil de wet nu wijzigen omdat deze extra voorziening niet meer nodig is.

Alle partijen zijn het met elkaar eens dat de voorziening afgebouwd moet worden. Het probleem was dat de regering belasting wilde heffen over boekjaren die afgesloten zijn. De verzekeraars hadden hier niet op gerekend. Diverse Assembleeleden wezen ook op de consequenties voor verzekerden. Zij haalden eveneens aan dat ondernemerschap op deze manier niet gestimuleerd wordt.

Hoewel in de wetswijziging duidelijk staat dat het gaat om 2014 en 2015, zei Hoefdraad gisteren dat het een mythe is dat er belasting met terugwerkende kracht geheven zou worden. Hij kondigde een wijziging aan. De jaartallen 2014 en 2015 zullen veranderd worden in respectievelijk 2016 en 2017.

De fractieleiders Chan Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS) vroegen of er ook overleg is geweest of komt, met de verzekeraars. Rusland had dit dinsdag voorgesteld. Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op dat hij blij is dat de regering terug is gekomen op het eerder genomen standpunt en zaken niet heeft doorgedrukt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May