Loftuitingen bij installatie pg Baidjnath Panday
08 Apr 2016, 18:26
foto
Het Hof van Justitie heeft vandaag Roy Baidjnath Panday geïnstalleerd als de nieuwe procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Roy Baidjnath Panday is vanaf vandaag officieel de nieuwe procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie (OM). Het Hof van Justitie (HvJ) heeft hem geïnstalleerd tijdens een buitengewone openbare zitting in de Congreshal. “U, pg bent uitverkoren om in een uitdagend tijdsgewricht van worden van de natie Suriname alsook wording van het rechtsbestel, aan het roer van de vervolging te staan”, zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend HvJ president.

De gezamenlijke inspanning van de regering en rechtelijke macht heeft geresulteerd dat de rechtsstaat vanaf vandaag stabiliteit heeft gekregen. En de onafhankelijkheid van het vervolgingsinstituut is bestendigd, gaf Rasoelbaks aan. De pg is immers voor het leven benoemd en er kan hierin alleen verandering komen volgen regels in de grondwet. Niemand krijgt zomaar een functie binnen de rechtsstaat. Niet via aanspraak maken, als gunst, door populariteit, ervaring, anciënniteit of loyaliteit. Het wordt verdiend door noeste arbeid, plicht- en verantwoordelijkheidsbesef, rechtschapenheid en gehoorzaamheid aan wet en recht.

Positief gereageerd
Rasoelbaks haalde aan dat de jonge rechtsstaat Suriname het nodig vond om de pg liever gisteren dan vandaag te benoemen, beëdigen en installeren. Het HvJ heeft gelijk positief geadviseerd gereageerd. “Het Hof heeft geen vaardigheid of competentie afwezig gevonden voor een optimale vervulling van deze functie door deze pg.” Ook de Surinaamse Orde van Advocaten is blij met de aanstelling van Baidjnath Panday. Hij heeft als specialist altijd gezeten in de strafkamers namens het OM, bracht deken Harish Monorath naar voren. Luisterbereidheid, hulpvaardigheid, stressbestendigheid, grote werklust, efficiëntie, stiptheid, eenvoud zelve somde Monorath de bijzondere eigenschappen van de pg op.

In één adem bleef de deken ook stilstaan bij de tijdsduur die de uitvoerende macht heeft genomen om te komen tot de benoeming en beëdiging. Deze macht is trendzetter geworden voor wat betreft de traagheid van bestuur en het niet benoemen wegens politieke redenen. Functies blijven hierdoor tientallen jaren onbemand. Het fenomeen ‘waarnemend’ heeft volgens Monorath dankzij de regering een permanent karakter ontwikkeld. “Zelfs het HvJ werd in deze niet ontzien.” De benoeming van een pg is helaas politiek en niet hiërarchisch, gaf de deken aan. De Orde is daarom blij dat de pg uit de geledingen van het OM komt en niet van buiten af. Het OM kan hierdoor voortgaan op zijn eigen uitgezette kompas.

Constructieve houding
Baidjnath Panday heeft onder vier eerdere pg’s gediend. Hij dankte hen voor het gelegde fundament en zei met nieuwe initiatieven te komen om dit fundament te versterken, verstevigen en verbreden. “Ik zal met al mijn menselijke krachten en de mij ten dienst staande middelen en mogelijkheden met het schip van het OM koers blijven houden. De klippen, rotsen alsook de zand- en modderbanken zo goed als mogelijk willen vermijden.” De nieuwe pg zegt zich verzekerd te voelen van zijn team van kundige vervolgingsambtenaren en parketmedewerkers. Ook van personen die zich willen inzetten zonder oogkleppen op en steeds de maatschappelijke realiteit met handhaving van wet en recht willen bedienen.

Het OM kan alleen redelijk ver in het werk komen. De constructieve houding van het HvJ en medewerking van de Orde heet de PG dan ook welkom. Hij verwacht ook bijzondere en nadrukkelijke ondersteuning van de regering, “voor het bereiken van veel omvattende doelen die aan het eind van dag de veiligheid in ons geliefd land kunnen verbeteren”. De installatie van Baidjnath Panday, komt een maand na zijn beëdiging door president Desi Bouterse op 2 maart 2015. Vanaf december 2014 nam hij waar en op 1 december 2015 werd hij benoemd tot pg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May