De verdere beschadiging van de Republikeinse partij
09 Apr 2016, 02:32
foto


Bij de aanvang van de kandidaatstelling om deel te nemen aan de primaries/caucusses, waren mijns inziens en wel op basis van mijn informatie bronnen, acht potentiële kandidaten bij de Republikeinse partij. Op dit moment zijn nog voor de race om de nominatie tot presidentskandidaat bij de republikeinen, drie kandidaten overgebleven. Deze zijn Donald Trump,Ted Cruz en John Kasich. Van deze drie kandidaten maakt de populist Donald Trump kans om de race in zijn voordeel te beslechten. Echter, was het zo dat de zwakke leiding van de Republikeinse partij(Gop) Donald Trump ondersteunde, thans willen zeker de gematigden hem van de nominatie tegenhouden. Iets dat mij 'haast' onmogelijk lijkt. Het is derhalve van belang te kijken naar de schade die Donald Trump toebrengt aan de republikeinse partij door zijn denken en handelen over mens en maatschappij. Ik krijg ondersteuning of bevestiging van een Republikeinse historicus Geoffrey Kabaservice, dat Trump niet alleen de GOP kapot maakt, maar dat hij de wereldvrede in grotere gevaar kan brengen als hij president wordt.

Tussen mijn laatste artikel over de primaries/caucusses en nu, zijn er heel veel ontwikkelingen geweest rond Donald Trump en de GOP. Er wordt zelf openlijk actie ondernomen om Trump in verlegenheid te brengen. Vele vragen zich af of Donald Trump in werkelijkheid een republikein is en of hij de partij beginselen onderschrijft. Als je het aan de historicus Geoffrey Kabaservice vraagt, zal het antwoord ontkennend zijn. De gematigden in de partij vertonen volgens Geoffrey geen homogeniteit meer in denken en handelen. Donald Trump ziet de partij als een instrument, een vehicle, om zijn doel te bereiken, namelijk president van USA worden. Wat deze populist met zijn eventuele presidentschap gaat doen, is voor velen niet duidelijk, omdat hij tot nu toe geen coherente ontwikkelingsvisie presenteert. Je zou kunnen zeggen dat de meeste populisten, links of rechts, in de politieke geschiedenis hebben laten blijken geen coherente ontwikkelingsplan/visie te hebben. Men regeert op basis van ad hoc beslissingen, die inspelen of gericht zijn op de sentimenten van delen van de samenleving. Als je niet goed oplet,zal je geneigd zijn te denken dat het bij deze om pragmatische ideoloog gaat. Niets is minder waar. De huidige president van USA, Barack Obama, heeft een uitgesproken coherente ontwikkelingsvisie welke gebaseerd is op de interne en externe maatschappelijke werkelijkheid. Er is transparantie en voorspelbaarheid in zijn ontwikkelingsconceptie. Bij een populist ontbreekt al deze belangrijke aspecten. De populist maakt misbruik van de maatschappelijke positie van delen (volksmassa) om zich stevig in het politieke zadel te houden. Donald Trump als mededinger naar de nominatie vertoont zichtbaar het gedrag van een rechtse populist. De populisten kunnen ook liegen alsof het gedrukt staat. De zwakke leiding van de Republikeinse partij weet nu al geen raad met Trump.

Tot juni duren de Primaries en zoals de zaken er nu uitzien,lijkt de nominatie van Trump (737) niet meer te stuiten, ondanks de winst van Ted Cruz(481) in Wisconsin. Ik kan mij hierin vergissen en wel om het volgende:
Ted Cruz stuurt het wel nu aan op een speciale partijconventie (z.g contested convention), waarbij de Partijleden definitief zal bepalen wie hun presidentskandidaat is. Dit gebeurt als geen der kandidaten 1237 afgevaardigden hebben gekregen.Ik zei al dat de zwakke leiding van de Republikeine Donald Trump niet (meer) lusten. Hij wordt per definitie bij een eventueel contested convention afgewezen door de partijleden. De winst in Wisconsin is absoluut een klap voor Trump. De Republikeinse historicus Geoffrey zegt dat er onderschat wordt hoe zwak het establishment van de republikeinse partij is. Hij vreest zelf voor het uiteenvallen van de republikeinse partij (GOP). Alles wijs nogmaals erop dat Trump een eigen agenda heeft. Niemand zal hem volledig kunnen controleren. In het huis van afgevaardigde en in de senaat is er wel een republikeinse meerderheid,die enkele plannen zou kunnen tegenhouden.

Bestaat een goed alternatief voor Trump?
Velen in Amerika denken van niet. Er wordt zelf gesteld dat Rafael Edward Cruz,bekend als Ted Cruz,die van Cubaanse komaf is,in vele opzichten erger is dan Trump. In de eerste plaats heeft deze 45 jarige senator uit Texas een zeer controversiële en rechtse blik op mens en maatschappij. Hij is onder ander om vooral zijn rechtse ideeen zeer geliefd bij de erg conservatieve Tea Party. De Tea Party,een minderheidsgroep binnen de republikeinse partij, ziet Ted als hun held, reeds voor de aanvang van de primaries/caucusses. Het is bekend dat hij faliekant is tegen de zogenoemde Obamacare. De jurist Ted Cruz is voorstander van het terugdringen van de federale overheid op het dagelijkse leven van de Amerikanen. Die zou meer gedelegeerd moeten worden naar de individuele Staten. Een mening die door de democraten en zelf door gezag hebbende republikeinen niet wordt gedeeld. Verder is bekend van Ted Cruz dat hij de Amerikaanse belastingdienst volledig wil af schaffen. Ted Cruz heeft zoals de Amerikanen zeggen vaak ideeën die utopistisch van aard zijn,onuitvoerbaar dus.

Alleen al om het feit dat hij de doelen/ideeën van de Tea Party onderschrijft, vinden zowel gematigde republikeinen en de democraten dat hij ook het Witte Huis niet mag betreden. In intellectueel opzicht is Ted Cruz echter de meerdere van Donald Trump, maar mist charisma. Kennelijk speelt zijn achtergrond ook een rol. Het was een punt van discussie of hij mee mocht dingen naar het Presidentschap van Amerika. Hij is namelijk niet geboren op het grondgebied, maar in het buurland Canada. De grondwet schrijft voor dat de President van Amerika een 'natural born citizen' moet zijn. Omdat zijn moeder een op Amerikaanse bodem geboren inwoner is, kon Ted daaraan rechten ontlenen om te kunnen meedoen aan de voorverkiezingen.

Hoe het ook zij, de campagne van Ted heeft tot nu toe de meerderheid van de republikeinen niet kunnen bekoren, waardoor hij mede daardoor de tweede positie op de lijst van genomineerden, inneemt. De uitslagen van de tot nu toe gehouden voorverkiezingen, zijn breed uitgemeten op diverse websites (CNN. BBC, ABC, FOX News, NOS etc).
Belangstellenden kunnen die websites er op naslaan. Ik ga slechts in op enkele onderliggende gebeurtenissen rond de race naar het presidentschap in Amerika.

Bert Eersteling
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May