Binda gelooft heilig in dollarisatie Surinaamse economie
06 Apr 2016, 02:32
foto
Sham Binda tijdens zijn presentatie voor de Kennis Kring. (Foto:
René Gompers)


Het vervangen van de Surinaamse munt met de Amerikaanse dollar zal gegarandeerd de economie en de maatschappij doen opleven. Dit stelt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS). “Maar dollarisatie is geen wondermiddel,” waarschuwt Binda. “Het kan alleen succesvol zijn als het proces middels een goed strategisch plan wordt uitgevoerd.”

Binda en Richard Kalloe zijn dinsdagavond de inleiders geweest op de discussieavond van de Kennis Kring in het Lalla Rookhgebouw. Binda gelooft heilig in de dollarisatie van de Surinaamse economie. Het proces brengt tal van voordelen met zich mee, maatschappelijk, economisch, sociaal, juridisch, geeft Binda in een presentatie aan. Een van de grote voordelen is dat transparantie en openbaarheid van bestuur afgedwongen en toegepast zullen worden omdat de dollar wereldwijd zwaar gemonitord wordt. Het onderwijssysteem zal afgestemd moeten worden op de productie. “Essentieel bij de dollarisatie is het vergroten van je verdiencapaciteit. De productie en het onderwijs zullen parallel moeten lopen om het gewenste resultaat te halen. Het gaat om kennis en kader dat nodig zijn bij het produceren. Als je dat hier niet hebt heb je een probleem en moet je gaan importeren.”

Binda somt de voordelen op wanneer de SRD vervangen wordt door de US$. Geen wisselkoers of valuta risico’s meer “omdat we allemaal met de dollars werken”, geen devaluaties meer “want het is de dollar, punt uit”, geen monetaire financiering meer “omdat het niet jouw munt is, kun je niet gaan bijdrukken”, het wisselkoers- en monetaire beleid van de Centrale Bank en het bestand van wisselkantoren (cambio’s) komen te vervallen. “De hele informele sector wordt weggevaagd.” De aanwezigheid van de dollar bevordert het vestigen van grote en solide banken met de mogelijkheid tot off shore banking. Dollars die zijn weggestopt op buitenlandse rekeningen en kluizen zullen het land weer inkomen. Sparen en beleggen wordt weer interessant. Het fiscale beleid zal stabiel en effectief worden “aangezien de belastingen die nu geïnd worden steeds meer in waarde dalen. De overheid heeft direct voordeel aan dollarisatie.” De Amerikaanse munteenheid zal ook maken dat het land uit zijn isolement geraakt, aantrekkelijker wordt voor investeerders omdat “het eenmaal makkelijker zaken doen is met dollars” en wordt Suriname eindelijk op de kaart gezet. Dollarisatie brengt ook mee dat er evenwicht, stabiliteit en uniformiteit komt in prijsvorming van goederen en diensten. “Men kan niet meer een ‘nyang’ maken zoals dat nu gebeurt. Het verhaal van dure dollars opkopen en door in de prijzen berekenen gaat niet meer op.”

Binda geeft aan niet veel nadelen te hebben ontdekt dan de hoge kosten die dit proces met zich meebrengen. Er zal geld geleend moeten worden bij een financierder die uiteraard voorwaarden gaat stellen. Die komen allemaal neer op transparantie, een streng monitoringssysteem en bezuinigen. Er zal te weinig ruimte zijn voor corruptie, stelt Binda. “Je zult ‘good governance’ moeten voeren. Iedereen moet weten hoe de besluiten genomen. Wetgeving, democratie, anti-corruptiebeleid, transparantie zullen het fundament moeten vormen voor het slagen van dit proces.” Niet iedereen in de zaal deelt het enthousiasme van Binda. Binda benadrukt dat hij slechts een 'reddingsboei' aan de overheid biedt en dat er tenminste een discussie op gang komt. “Men hoeft niet te vrezen dat we onze soevereiniteit of trots te verliezen. Het heeft daar helemaal niets mee te maken. Ook in landen waar men tegen Amerika is heeft men de US dollar als munteenheid.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May