Kalloe: Slecht bestuur oorzaak van economische malaise
06 Apr 2016, 06:25
foto
Richard Kalloe hekelt het beleid van opeenvolgende regeringen. (Foto: René Gompers)


Richard Kalloe leverde dinsdagavond tijdens een lezing van de Kennis Kring in het Lalla Rookh-gebouw fikse kritiek op het beleid van de regering. Er is volgens hem niks gedaan voor ontwikkeling van de productie en de verdiencapaciteit van het land. De Nieuw Front-regering en de NDP hebben bij elkaar meer dan 6 miljard gehad, maar hebben volgens Kalloe er niks van gebakken. De verdiencapaciteit van het land is niet verhoogd. Kalloe gelooft niet in dollarisatie, terwijl de ondernemer Sham Binda tijdens zijn inleiding hiervoor heeft gepleit.

Om te dollariseren moet er aan heel wat voorwaarden voldaan worden. Kalloe zegt dat gekeken moet worden naar de oorzaak van de ellende. "Dat is slecht bestuur. Politici geven geen uitvoering aan de realisatie van doelstellingen om het lot van het grootste deel van de samenleving te verbeteren," legt Kalloe uit. Hij geeft aan dat er geen productieve werkgelegenheid wordt gecreëerd. Er is geen beter onderwijs gekomen, geen betere gezondheidszorg. Er worden volgens Kalloe alleen projecten uitgevoerd waaraan men flink kan verdienen. Zolang de samenleving niet begrijpt dat 'mooi praters' geen mooie resultaten bereiken en niet kiest voor politici die het land in ontwikkeling kunnen brengen, het probleem niet zal oplossen.

Kalloe stelt dat de koers de pan uit zal blijven vliegen, aangezien de vraag naar vreemde valuta groot is. Hij wijst er op dat in 2014/2015 voor meer dan 2,5 miljard aan goederen is geïmporteerd. Dat geld komt volgens de inleider niet uit de verdiencapaciteit van het land, maar van de informele sector. Dat geld had best gestoken kunnen worden in de verdiencapaciteit van het land. De importen van goederen die niet nodig zijn, blijven stijgen. De winkelrekken moeten gevuld worden, waarvoor er dollars worden gekocht. Daardoor blijft de koers stijgen.

"Dit bestuur van het land zal niet in staat zijn maatregelen te treffen en op te treden," vindt Kalloe. Hij benadrukt dat er veel deals zijn gemaakt met China. Daarom wordt er volgens hem niet opgetreden tegen de winkeliers die dollars blijven kopen voor goederen die niet nodig zijn. Kalloe stelt dat koersveilingen niet zullen werken. De vraag gaat blijven en het aanbod is niet voldoende. Dat is dweilen met de kraan open. Alleen als men bereid is harde maatregelen te treffen, zal de situatie oplossen. Kalloe verwacht dat het volk de situatie uiteindelijk niet zal pikken omdat de lasten worden verzwaard en de koopkracht aan het afnemen is. "Of de vakbeweging meedoet of niet, het volk zal op straat gaan," voorspelt Kalloe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May