Koers US$ op de parallelmarkt gestegen naar SRD 5,55
03 Apr 2016, 00:01
foto


De koers van de US$ blijft stijgen op de parallelmarkt. Bij diverse cambio's en op straat wordt er SRD 5,55 neergeteld voor de US dollar. Officieel is de verkoopkoers vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) na de laatste veiling van dinsdag op SRD 5,15 voor de US$.

Nadat de governor van de CBvS, Glenn Gersie, had aangekondigd dat de veiling van valuta op 22 maart zou beginnen, daalde de koers. Bij de eerste veiling was de parallelkoers rond de SRD 5,40 gedaald. Intussen blijft de vraag naar US dollars groot. Dit maakt dat de koers ook omhoog wordt gestuwd.

Tot nu toe heeft de CBvS US$ 17,5 miljoen geveild. Niet alle ondernemers zijn in aanmerking gekomen voor de dollars. Wie te laag ingeschreven had, is buiten de boot gevallen. De CBvS heeft de cambio's te kennen gegeven dat zij 25% van hun valuta-inkopen moeten afdragen aan de bank. Zij zijn ook niet betrokken in het veilingsproces.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had eerder te kennen gegeven om te gaan voor een 'zware devaluatie'. De CBvS koos voor valutaveiling. Achter dit besluit staat ook de regering, deelde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën mee in De Nationale Assemblee. Hij deelde mee dat het voorstel van IMF niet werkbaar was. Hoefdraad gaf aan dat dit besluit niet van invloed is op de onderhandelingen om te komen tot financiering van het aanpassingsprogramma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May