Boeren willen restant bedrag van US$ 30 en zak ureum
02 Apr 2016, 06:26
foto
SPBA-topman Harrinanan Oemraw


De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft een brief geschreven aan minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Zij geven aan dat de padieboeren de beloofde tegemoetkoming van nog US$ 30, een zak NPK en een zak ureum per hectare, waargemaakt wordt.

Deze belofte had de bewindsman samen met de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, in aanwezigheid van Rashied Doekhie en Premdew Lachman gedaan. Harrinanan Oemraw, voorzitter van de SPBA, zegt aan Starnieuws dat de boeren zich in een zeer moeilijke situatie bevinden. Zij hebben in de voorjaarsoogst een baal padie van 79 kilogram verkocht voor tussen de SRD 40 en 45. Deze prijzen liggen ver beneden de kostprijs. Volgens Oemraw zijn er diverse gesprekken gevoerd met de bewindsman. Indien de boeren dit restant zouden kunnen krijgen, kunnen zijn hun landbouwactiviteiten voortzetten.

Tijdens de onderhandelingen een jaar geleden was het bestuur van de SPBA meegedeeld dat de boeren US$ 60 per hectare zouden krijgen. Daarnaast was hen een zak ureum en NPK-mest toegezegd. Echter ontvingen de boeren, veel later, slechts de US$ 30 per afgeoogste hectare. De LVV minister had duidelijk gemaakt dat het bedrag niet te realiseren was. Het beloofde ureum kon toen ook niet worden gegeven aan de boeren.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May