Hofwijks: Regering-Bouterse moet vertrekken
02 Apr 2016, 00:42
foto
Curtis Hofwijk tijdens de actie vrijdag voor het gebouw van De Nationale Assemblee. (Foto's: René Gompers)


'Opa Desi, u bent oud, stout en fout. Laat de kluis en ga naar huis met spoed.' 'Waarom zoveel adviseurs, bent u zo dom?' Dit zijn enkele van de ‘sterke’ leuzen op de protestborden die op het voetpad langs het Assembleegebouw prijkten. De actiegroep We Zijn Moe heeft vrijdag een demonstratie gehouden. De opkomst was niet groot. De meeste Surinamers zijn passief en hebben hun limiet nog niet bereikt, constateert Curtis Hofwijks, leider van de actiegroep. De actiegroep heeft haar doelen bijgesteld. Het gaat er nu niet meer om ‘dat de regering haar beleid wijzigt’, maar wordt het vertrek van de regering Bouterse geëist.

De laatste ontwikkelingen zoals de devaluerende SRD, lege schappen in de winkels en stijgende brandstofprijzen zijn schijnbaar niet genoeg om actie te komen voeren tegen het beleid van de regering. “Ik denk dat Surinamers nog te passief zijn,” merkt Hofwijks op. “Maar we moeten niet onderschatten dat er een limiet is. Als de mensen hun limiet hebben bereikt, zullen ze wel bereid zijn om massaal op straat te komen. Ik denk dat men het nog niet bereikt heeft.”

Hofwijks deelt mee dat de regering keer op keer aantoont niet in staat te zijn de problemen bij de wortels aan te pakken. “We zien nu dat ze een paar ‘moves’ maken maar ze zijn te gefragmenteerd, onsamenhangend, het is meer brandjes blussen en niet structureel. We zien dat ze niet in staat zijn de problemen op te lossen. Hiervoor is vereist een samenhangend plan en durf om aan te pakken wat aangepakt moet worden.” Hofwijks geeft de moed niet op. Hij gelooft dat het volk wel van zich zal laten horen. “Hoop moeten we altijd hebben, dat mogen we niet verliezen.”

Hofwijks is wel tevreden met het verloop van de dag. Tientallen mensen zijn hun steun komen betuigen. Een paar zijn van gedachten komen wisselen, enkelen pakken een van de vele borden op waarop een leus die hen aanspreekt staat, anderen toeteren wanneer ze langsrijden. Enkele politici, onder wie Guno Castelen, voorzitter van de SPA en Carl Breeveld, voorzitter van DOE, hebben de actievoerders ook te woord gestaan. Over de kritiek dat men liever naar de Avondvierdaagse gaat dan actievoeren, zegt Hofwijks: “Ontspanning moet er zijn, de mensen hebben recht op vertier. Ik gun ze wel hun plezier.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May