WISE-REDD+ project leidt tot MOU tribale volkeren
01 Apr 2016, 22:16
foto
Vertegenwoordigers van de zes tribale volkeren in Suriname tekenen de samenwerkingsovereenkomst.


Het WISE-REDD+ project is vandaag in de Ballroom van Torarica afgesloten met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst (MOU) door vertegenwoordigers van de zes tribale volkeren in Suriname. Zij zullen samen optrekken voor de verdere ontwikkeling en vertegenwoordiging van hun culturen. Hugo Jabini zei namens de tribale gemeenschappen dat de volkeren betrokken willen worden als de overheid bezig is in de gebieden waarin zij leven.

Er zijn zes verschillende tribale stammen in Suriname: de Saamaka, Aucaners, Paamaka, Aluku, Matawai en Kwinti. De stammen hebben hun eigen culturen en tradities. Volgens de MOU zal de komende twee jaren gewerkt moeten worden aan het oprichten van een gezamenlijk bestuur. “Dit is belangrijk want tot dit moment konden wij bijvoorbeeld op buitenlandse vertegenwoordigingen niet praten namens alle tribale volkeren. Als we samenwerken, kunnen we onszelf beter vertegenwoordigen. We hopen dat dit WISE-REDD+ project nu een vervolg krijgt”, legt Jabini uit.

De gemeenschappen hebben in 2013 ingestemd met de Readiness Preparation Proposal (R-PP) voor REDD+ die door de overheid is ingediend bij FCPF/Wereldbank. Conservation International Suriname was de initiatiefnemer van WISE-REDD+; een deelproject van het nationale REDD+ project. Een van de voorwaarden die gesteld was door de FCPF bij de toekenning van de grand van 3.8 miljoen USD aan Suriname in 2013 voor REDD+, was het beter betrekken van specifieke doelgroepen.

Binnen het project is een engagement strategie ontwikkeld door de VIDS en VSG. Overheidsfunctionarissen zijn van 29-31 maart 2016 getraind om deze strategie in de praktijk toe te passen. Gina Griffith zei namens het NIMOS dat deze organisatie vervolgtrainingen voor een grotere groep ambtenaren zal financieren als onderdeel van het nationaal REDD+ project.

Sheila Marhe, technical director van Conservation International Suriname, gaf aan dat de MOU een onverwachte uitkomst is van het WISE-REDD+ project en dat CIS zeer vereerd is, dat het project heeft geleid tot de samenwerking.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May