VIDS informeert granman Velantie over vonnis
02 Apr 2016, 04:33
foto


Granman Bono Velantie van de stam der N’dyuka (Aukaners) is geïnformeerd over het recente vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten. Een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en haar regionale organisatie Kali’na en Lokono Inheemsen Beneden Marowijne (KLIM) hebben onlangs een bezoek gebracht aan het grootopperhoofd. Het was een beleefdheidsbezoek aan de nieuwe granman.

In het vonnis is de Staat Suriname veroordeeld om de collectieve grondenrechten van alle inheemse en tribale volken van Suriname binnen drie jaar wettelijk te erkennen. De inheemse en tribale volken moeten binnen twee jaar wettelijk als collectieve rechtspersoon erkend worden. Er moet ook binnen twee jaar een mechanisme komen voor effectieve inspraak bij projecten die van invloed kunnen zijn op inheemse of tribale volken, en er moet zekerheid zijn op het delen in de voordelen van dergelijke projecten. Verder zijn er in het vonnis specifieke bepalingen opgenomen voor de inheemse dorpen van Beneden-Marowijne die het proces tegen de Staat in 2007 zijn begonnen, onder andere over de natuurreservaten in hun gebied.

Deze informatie werd gedeeld met de granman en de diverse kapiteins uit het Aukaans gebied die hiervoor bijeen zijn gekomen, meldt de VIDS. Ook is de eeuwenoude samenwerking en goede verstandhouding tussen de inheemse volken en het Aukaanse volk opnieuw bekrachtigd en verstevigd, en benadrukt dat dit onverstoord doorgaat. Eventuele issues zullen altijd in vreedzaam overleg uitgesproken worden. De traditionele grondgebieden die wederzijds bekend zijn, worden zoals altijd gerespecteerd. De VIDS kijkt terug op een geslaagd bezoek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May