Studie: Meer mensen zwaarlijvig dan met ondergewicht
01 Apr 2016, 10:17
foto
Wereldwijd blijft het aantal mensen met obesitas razendsnel toenemen. (Foto: Reuters)


Er zijn nu meer volwassenen in de wereld die zwaarlijvig zijn dan ondergewicht hebben. Een studie van wetenschappers van het Imperial College in Londen heeft de Body Mass Index (BMI) van bijna twintig miljoen volwassen tussen 1975 en 2014 vergeleken.

De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet. Bij mannen is obesitas verdrievoudigd en meer dan verdubbeld bij vrouwen. Hoofdonderzoeker Majid Ezzati zegt dat het een epidemie van ernstige obesitas is en heeft er bij overheden op aangedrongen op te treden.

De studie, die de gegevens van volwassenen in 186 landen heeft samengevoegd, wijst uit dat het aantal zwaarlijvige mensen wereldwijd van 105 miljoen in 1975 is gestegen in 2014 gestegen tot 641 miljoen. Het aantal mensen met ondergewicht is ook gestegen in dezelfde periode, van 330 miljoen naar 462 miljoen.

Wereldwijd is obesitas onder mannen gestegen van 3,2% in 1975 tot 10,8%, terwijl bij vrouwen deze is toegenomen van 6,4% in 1975 tot 14,9%. Dit komt neer op 266 miljoen zwaarlijvige mannen en 375 miljoen zwaarlijvige vrouwen in de wereld in 2014, aldus de studie. Het onderzoek voorspelt ook dat de kans dat het streven van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om wereldwijd de toename van zwaarlijvigheid tussen 2010 en 2025 te verminderen, nihil is.

De klinische definitie van obesitas is een BMI - een meting van gewicht en lengte - van 30 kilogram per vierkante meter (kg / m2). Onderzoeker Ezzati: “Ons onderzoek heeft aangetoond dat gedurende meer dan 40 jaar we zijn overgestapt van een wereld waarin ondergewicht prevalentie meer dan het dubbele was van obesitas, naar een situatie waarin meer mensen zwaarlijvig zijn dan ondergewicht hebben.”

“Hoewel het geruststellend is dat het aantal mensen met ondergewicht is afgenomen in de afgelopen vier decennia, heeft de wereldwijde obesitas een crisispunt bereikt. We hopen dat deze bevindingen een dwingende noodzaak tonen om de verantwoordelijkheid van het individu te verschuiven naar de regeringen en om beleid te maken en maatregelen te nemen om overgewicht aan te pakken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May