Regen en minder deelnemers drukken pret AVD niet
31 Mar 2016, 04:24
foto
Enkele deelnemende groepen aan de 52e Avond Vierdaagse. (Foto's:
René Gompers)


De eerste tien kilometer van de 52e Avondvierdaagse (AVD) is inmiddels keurig, kleurig, sexy, muzikaal, dansend, rustig wandelend, schaars gekleed of flink uitgedost afgelegd. Purcy Oliveira, voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), is trots op de deelnemers. “We hebben geen 3500 lopers, maar gelet op de situatie moeten we trots zijn op u dat u een bijdrage bent komen leveren aan een gezonder Suriname,” gaf hij de wandelaars bij de start mee. Het thema van de wandelmars dit jaar is ‘Obesitas is Negatieve ballast.’

“In wezen zijn we terug naar het gemiddelde,” merkt Oliviera op. “Vorig jaar was het een verkiezingsjaar en was het deelnemers aantal fors toegenomen.” Van al de politieke partijen is de NDP nog steeds aanwezig op de wandelmars. De paarse partij wordt door nog geen honderd jongeren vertegenwoordigd. Er zijn ook veel minder buitenlanders, met name uit het Caribisch gebied, aanwezig dit jaar. Dit ligt onder andere aan het Zika-virus, licht Oliveira toe. De economische situatie is ook een oorzaak van het afgenomen deelnemersaantal.

“Door de situatie in het land is men gaan bezuinigen,” stelt Oliveira vast. “In essentie gaat het om het promoten van de gezonde levensstijl. In wezen doe je dat gewoon met een jeans en een ‘patta’ maar we hebben er iets fleurigs van gemaakt wat geld kost, de kleding. Daarop is men gaan bezuinigen.” Al vroeg in de middag zijn toeschouwers langs de wandelroute gaan bivakkeren, woensdag. Het is de regen niet altijd gelukt de pret te dempen. De favoriete groepen hebben niet teleurgesteld. Uitgedost in prachtige koto’s met creatieve accessoires kwamen de culturele groepen aangelopen. Bij de traditionele groepen ontbraken er veel bekenden zoals de inheemse Wajono. Maar de leegte werd goed opgevuld door degenen die er wel waren.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May