CBB mag spel- en schrijffouten documenten corrigeren
30 Mar 2016, 08:03
foto
De nadere wijziging van het Surinaams Burgerlijk Wetboek is dinsdagavond met algemene 34 stemmen aangenomen. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee heeft dinsdagavond met algemene 34 stemmen goedgekeurd dat kleine fouten die geconstateerd worden bij afgifte van paspoorten, identiteitskaarten en andere documenten, gecorrigeerd kunnen worden door de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Het gaat om schrijf- en spelfouten die worden gemaakt. Door de nadere wijziging van het Surinaams Burgerlijk Wetboek hoeven mensen niet gedupeerd te worden. Zij hoeven niet naar de rechter te gaan om de kleine foutjes te laten verbeteren.

De initiatiefnemers voor de wetswijziging zijn Anton Paal (PALU), Jennifer Simons (NDP), Carl Breeveld (DOE) en Remi Tarnadi (NDP). De commissie die de openbare behandeling voorbereid heeft, bestond uit: André Misiekaba (voorzitter), Riad Nurmohamed, Ronald Hooghart, Dinotha Vorswijk, Diepakkoemar Chitan, Paul Somohardjo en Silvana Afonsoea. Naast wijzigingen die voorgesteld werden door de commissie van rapporteurs, was er ook een actieve participatie vanuit diverse leden van De Nationale Assemblee. Bij de wijziging is ook opgenomen dat de vader, moeder of een vertegenwoordiger aangifte van geboorte kunnen doen van een baby.

Na enkele schorsingen en wijzigingen was het college op één lijn. Het doel van de wijzigingen is extra benadrukt. Het gaat slechts om schrijf- en spelfouten. Alle belanghebbenden worden gehoord, terwijl tegelijk een exemplaar gaat naar het Openbaar Ministerie voor kennisname. De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim zal erop toezien dat zaken worden uitgevoerd in de geest van de wetswijziging. Binnen een week zal volgens Paal, die de ontwerpwet verdedigde, een Staatsbesluit dat nodig is, ook worden vervaardigd. Misiekaba deelde mee dat drie maanden na in werking treden van de wet, een evaluatie zal komen. Simons benadrukte dat door gezamenlijke inspanning de belangen van de samenleving met deze wetswijziging beter gediend kunnen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May