Abdoel: Leningen voor productie, niet voor comsumptie
29 Mar 2016, 04:24
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


Met de wijziging van de Wet op Staatsschuld zal de leenruimte van de overheid worden vergroot. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs, zegt aan Starnieuws dat de ontwerpwet voorbereid wordt voor openbare behandeling. Hij vindt het goed dat de definitie van staatsschuld aangepast wordt aan de internationaal gehanteerde normen. Hij voert aan dat wel goed nagegaan moet worden waarvoor geld geleend wordt en of lenen Suriname uit de precaire economische situatie zal halen.

"Het synchroniseren van de definities met wat internationaal erkend wordt, is niet slecht. Het zou een verbetering betekenen als wij het juridisch en technisch bekijken. Echter kunnen we vaststellen dat bij de wijziging van de definities de leenruimte voor de overheid wordt vergroot. Ook wordt voorkomen dat door de vrijmarktkoers het obligoplafond wordt overschreden. Wij zijn ons ervan bewust dat de overheid nu krap zit met financiën, echter moeten wij goed bekijken of lenen als instrument ons eruit kan halen uit de situatie. Als de regering besluit te lenen dan moet het wel duidelijk zijn waarvoor. Leningen bestemd voor de consumptieve sfeer zullen geen verbetering brengen. Ook dient rekening gehouden te worden met de verdiencapaciteit van het land. De regering kan lenen, maar het geld moet terugbetaald worden. Bij de terugbetaling heb je niet alleen aflossingen maar ook rente. Daartegenover is het belangrijk dat het verdiencapaciteit en terugbetaalcapaciteit van het land goed in beeld worden gebracht. Indien in tijd de verdiencapaciteit en daarmee de terugbetaalcapaciteit van het land niet stijgt hebben wij wel een probleem," legt Abdoel de vinger op de zere plek.

Het Assembleelid merkt op dat de definitie die momenteel gehanteerd wordt, de gedachtegang had om slechts bij hoge uitzonderingen te lenen en wel voor kapitaaluitgaven (investeringen). Daarom werd het gehele bedrag dat in de overeenkomst staat, als lening geboekt. Er werd van uitgegaan dat je voor een bepaald project geld leent en dat ook afrondt.

Als de wetswijziging goedgekeurd wordt, zal alleen het bedrag dat getrokken wordt uit de overeenkomst, worden geboekt als lening. Indien uit andere bronnen ook geld wordt getrokken en het obligoplafond wordt bereikt, wordt het risico gelopen dat projecten niet volledig uitgevoerd kunnen worden totdat er weer wat ruimte ontstaat door af te lossen. Dat aspect moet wel nader worden bekeken, meent Abdoel.

Het stellen van prioriteiten bij het lenen voor projecten zal volgens het Assembleelid nu meer dan ooit van belang zijn. "Met deze wijziging zullen in elk geval veel betere analyses moeten worden gemaakt. Er moet geen geld geleend worden wanneer de overheid krap bij kas zit, maar lenen moet tot doel hebben om om de productiesector te bevorderen. In elk geval zal de regering heel verstandig moeten omgaan met de ruimte die ontstaat door de wetswijziging. Als het geld voor consumptie bestemd is, is die ruimte zo op," waarschuwt Abdoel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May