Israël wil Suriname helpen met crisisvraagstuk
29 Mar 2016, 08:12
foto
Israëls niet-residerende ambassadeur Mordehai Amihai-Bivas. (Foto: Ranu Abhelakh)


Israël volgt de ontwikkelingen in Suriname en begrijpt de noodzaak om de economie te diversifiëren. Dit tegen de achtergrond van de wereldcrisis op het gebied van grondstoffen/handelswaar en de wijze waarop die effect heeft op de Surinaamse economie. “Als wij op welke wijze dan ook, deel kunnen zijn van de oplossing van dit crisisvraagstuk voor Suriname, dan horen wij dat graag”, zegt Israëls niet-residerende ambassadeur Mordehai Amihai-Bivas aan Starnieuws.

Israël biedt via Mashav, Hebreeuws voor Israëlisch Agentschap voor Internationale Samenwerking, hulp aan ontwikkelingslanden. Mashav valt onder het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Wij bieden geen kredieten of leningen aan, maar voornamelijk trainingen en technische assistentie.” Zijn land kijkt daarom uit naar concrete projectvoorstellen van Suriname. “Wij kunnen van alles aanbieden. Maar het helpt ons zeker als Suriname specifieke verzoeken voor ondersteuning doet. Suriname alleen kent de eigen behoefte.” Amihai-Bivas benadrukt dat hij in alle gesprekken met regeringsautoriteiten aangeeft dat Israël ook speciaal op maat gemaakte trainingen kan verzorgen. “Als Israël over die expertise beschikt, dan zij wij te allen tijde bereid die kennis over te dragen.”

Verwijzend naar de berichten dat Suriname en Israël op grote schaal cacao gaan produceren, zegt de ambassadeur dat zijn regering niet betrokken is bij dit project. Vorige maand berichtte het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij over de samenwerkingsovereenkomst met de LR Group uit Israël. De ambassadeur legt uit dat hij achteraf over de ondertekening hoorde en met de CEO van het bedrijf belde. Die bevestigde de joint-venture voor de ontwikkeling van verschillende gewassen. “Maar dit is puur een aangelegenheid van het Israëlisch particulier bedrijf. Natuurlijk zijn wij blij dat er een samenwerking loopt, waarbij beide partijen er voordeel aan zullen hebben.”

Enorme expertise
Israël beschikt over een enorme expertise op het gebied van landbouw, maar kan Suriname ook op ander terrein helpen. Zo heeft het land recentelijk via een waterexpert, ondersteuning gegeven aan Barbados en Trinidad. “De Caribische regio is omgeven door water en toch is er een probleem met watermanagement.” Guyana bekijkt nu lange termijn projecten om landbouw te beginnen in Savannegebieden en Israël zal hierin assisteren. Ook bij nationale veiligheid issues in Guyana, heeft Israël technische assistentie toegezegd.

De ambassadeur weet dat Surinamers op kleine schaal gebruikmaken van de training en opleidingsmogelijkheden in Israël. Deze trainingen variëren van ondernemerschap, ontwikkelingsprogramma’s voor vrouwen, landbouw, tot aan alternatieve energie. Maar de diplomatieke relatie kan uit veel meer bestaan. In het verleden hebben beide landen samengewerkt in de gezondheidszorg (dialyse zorg). “Maar in de laatste twee jaar is de voortzetting van de samenwerking slechts gebleven bij gesprekken. Het project vordert niet zo snel als ik had gehoopt”. Volgens planning zouden er weer Surinaamse artsen naar Israël gaan voor verdere opleiding en omgekeerd zou Israël medische experts naar Suriname sturen om de lokale medici verder te trainen.

Jong ondernemerschap stimuleren
Amihai-Bivas ziet ook graag samenwerking met Suriname om jong ondernemerschap te stimuleren. Mashav werkt met The Young Americas Business Trust (YABT), een Amerikaanse NGO die samenwerkt met de Organisatie van Amerikaanse Staten. Zij zetten ‘Business class’ cursussen op voor jongeren in verschillende landen. De focus is om jongeren te leren hoe een eigen business op te zetten. Dit programma is vorig jaar uitgevoerd in Barbados, St Vincent & the Grenadines en Trinidad. Voor dit jaar staat Guyana op de agenda. De mogelijkheid wordt nagegaan om de training ook naar Suriname te halen.

Om de culturele banden tussen Suriname en Israël aan te halen, plant de ambassadeur een concert. De Israëlische muzikanten die hij wil laten halen bespelen ‘the handpan’, die te vergelijken is met de steelpan van Trinidad. Een soortgelijk optreden is al opgevoerd in St. Vincent & the Grenadines. Dit keer zal het concert in Trinidad en Suriname zijn en gemikt wordt op de maand mei. “Het gaat om mensen bij elkaar brengen via muziek die hen niet vreemd in de oren klinkt. De muziek kent lokale elementen en klinkt tegelijk vreemd en interessant. We hebben al enige jaren geen culturele activiteiten gehouden.”
Amihai-Bivas verblijft in New York en is behalve voor Suriname, ook de niet-residerende ambassadeur voor Barbados, Guyana, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent & the Grenadines en Trinidad. De diplomaat vertegenwoordigt zijn land ook bij de Caricom en OECS en binnen de Verenigde Naties is hij de liaison ambassadeur voor Latijns-Amerika en de Caribische missie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May