Directeuren in spoedberaad over precaire situatie ziekenhuizen
18 Nov 2010, 00:05
foto


De ziekenhuizen in het land zijn op de rand van faillissement. De overheid heeft hoge schulden bij de instellingen en wil de ligdagtarieven niet verhogen. De ziekenhuizen krijgen geen gehoor voor hun problemen en kunnen de situatie niet aan.

De regering zal de ziekenhuizen hun achterstallige gelden niet uitbetalen. Deze mededeling deed vicepresident Robert Ameerali, tijdens een presentatie van minister Celcius Waterberg van Volksgezondheid aan de Raad van Ministers (RvM). De ziekenhuizen hebben de afgelopen drie maanden al geen geld uitbetaald gekregen voor hun diensten.

Explosief
“Het is niet meer uit te houden, de situatie is nijpend en explosief”, zegt algemeen directeur Manodj Hindori van het Sint Vincentius ziekenhuis desgevraagd aan Starnieuws. De directeuren van alle ziekenhuizen, verenigd in de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), komen vandaag in een spoedvergadering bijeen. Alle ziekenhuizen kampen met ernstige problemen en kunnen de financiële situatie niet meer het hoofd bieden.

Hindori zegt dat deze mededeling van de vicepresident, niets anders betekent dan dat de ziekenhuizen failliet gaan. “We draaien op de inkomsten van onze ligdagtarieven, waarvan de hoogte ook nog door de overheid wordt bepaald. Al jaren wordt ons voorgehouden dat we op tijd betaald gaan worden of dat er verandering komt in de tarieven. Nu komt er helemaal niets”, zegt Hindori. Wat het St Vincentius betreft, gaat het zeker om een bedrag van boven de SRD 10 miljoen. “In die orde van grootte ligt het ook bij de andere ziekenhuizen, behalve het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Daar zal de schuld van de overheid via het staatsziekenfonds, vele malen hoger liggen”, zegt de ziekenhuisdirecteur.

Niet simpel
Ameerali zou bij de presentatie hebben gezegd dat er geen geld is voor de ziekenhuizen en dat ze maar efficiënter moeten gaan werken. “Zo simpel is dat niet”, zegt Hindori. “We moeten tenminste krijgen waarvoor we hebben gewerkt. We hebben verantwoordelijkheden, naar ons personeel, leveranciers en andere personen”, zegt de directeur. De ziekenhuisdirecteuren vinden dat de regering zo'n besluit niet kan nemen. “Wij hebben jarenlang diensten verleend aan de overheid ver beneden de kostprijs”, zegt Hindori. Hij wijst er op dat het ligdagtarief voor het laatst is aangepast in 2006. “We weten allemaal wat met de koers is gebeurd de afgelopen zes maanden. Laat staan dat je het lage tarief kunt afzetten tegen een periode van vier jaar”, zegt hij.

De NZR bepaalt later op de dag een standpunt op basis van de laatste ontwikkelingen. Drie weken terug is al een standpunt bepaald maar de directeuren zijn er niet mee naar buiten gekomen. Er is gewacht op de terugkeer van AZP-directeur Eddy Joemmankhan, die voorzitter is van de NZR. Hij heeft nu de NZR bijeen geroepen. Hindori zegt dat het te begrijpen is dat de regering niet genoeg liquide middelen heeft. Maar resoluut besluiten dat er niet wordt betaald, wetende dat de ziekenhuizen het geld nodig hebben, is een ramp.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May