Suriname vraagt steun van Cuba voor ontwikkeling sport
28 Mar 2016, 22:18
foto
De Cubaanse ambassadeur Manuel Rubido Diaz en minister Faizal Abdoelgafoer drukken elkaar de hand. (Foto: Sport en Jeugdzaken.


Suriname bespreekt de mogelijkheden om meer gebruik te maken van de deskundigheid van Cuba op sportgebied. Minister Faizal Abdoelgafoer had onlangs een ontmoeting hierover met de Cubaanse ambassadeur in Suriname, Manuel Rubido Diaz. Beide landen hebben reeds een relatie met elkaar op sportgebied.

Abdoelgafoer streeft ernaar om de samenwerking met Cuba meer diepgang te geven. “Wij zijn ervan overtuigd dat Cuba een belangrijke bijdrage kan leveren om sport in Suriname op een hoger niveau te brengen”, zegt Abdoelgafoer. Tijdens het gesprek heeft hij aangegeven dat het ministerie vier prioriteitsgebieden heeft, namelijk maatschappelijk gebied, topsport, preventief gebied en lange termijn planning voor sport in Suriname. Er zullen programma’s worden ontwikkeld die jongeren in staat stellen om de herintreding te doen in de maatschappij op zowel onderwijs- als arbeidsgebied. Abdoelgafoer benadrukte dat het ministerie de doelen wil realiseren ondanks de beperkte financiële middelen. Hiervoor is er behoefte aan ondersteuning van Cuba die veel expertise heeft.

Ambassadeur Diaz gaf aan dat talentontwikkeling belangrijk is. In Cuba wordt op hoog niveau aandacht besteed aan sporten. “Sport is een recht van eenieder”, vindt Diaz. Hij deelde mee dat er in Cuba voor elk sportonderdeel faciliteiten zijn. Er wordt op hoog niveau getraind. Er is geen ministerie voor sport en jeugd in Cuba, maar wel organisaties om daarvoor beleid te maken. Het land beschikt ook over een sportuniversiteit. De ambassadeur gaf ook aan dat korte termijn resultaten op hoog niveau, belangrijk zijn. “Om sport op een hoog niveau te brengen zijn de juiste training en faciliteit heel belangrijk”, benadrukt Diaz.

Het ligt in de bedoeling om trainers vanuit Cuba te laten halen en hun deskundigheid met Surinaamse sporters, trainers en andere betrokkenen te delen. De ambassadeur stelt de samenwerking met Suriname op prijs. Hij zal ook mogelijkheden bekijken voor capaciteitsversterking voor sport in Suriname en sportbeurzen in Cuba, meldt het ministerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May