Maatregelen voor opvang werkneerlegging SEH
26 Mar 2016, 00:01
foto


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid keurt het gewelddadige en agressieve gedrag ten zeerste af, waarbij vrijdag een medewerker van Mozart Security door een patiënt om het leven is gebracht. Het ministerie heeft er begrip voor dat het personeel van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) het werk voor 24 uur heeft neergelegd. Met verschillende betrokkenen bij de gezondheidszorg zijn er maatregelen getroffen om de situatie op te kunnen vangen.

De bewindsman is kort na het incident geweest naar de SEH en heeft urenlange gesprekken gevoerd met de directie, het management en het personeel. De medewerkers hebben de minister nader geïnformeerd over de werkomstandigheden. Er moeten prestaties onder hoge druk geleverd worden, waar vaak een mensenleven van afhangt. Om met geweld geconfronteerd te raken op hun werkplek heeft bij de SEH medewerkers veel emoties losgemaakt. Het is daarom ook begrijpelijk dat de medewerkers deze onnodige onheuse behandeling beu zijn. Ondanks de inspanningen van de directie en het management om de veiligheid te verhogen door fysieke maatregelen en beveiligingsmedewerkers, worden de SEH medewerkers regelmatig verbaal en fysiek gemolesteerd, zegt Volksgezondheid in een persbericht.

Het ministerie benadrukt dat geen enkele vorm van geweld op een SEH post thuishoort. Alle maatregelen om dit in te dammen, zullen door Volksgezondheid worden ondersteund. De veiligheid van de medewerkers en patiënten staat voorop.

Diverse maatregelen zijn genomen naar aanleiding van het neerleggen van het werk voor 24 uur.

* De 24 uurs spoedposten van het St. Vincentius Ziekenhuis, Diakonessenhuis, Joshua Medical Centre en Libi Makandra zijn open voor het bieden van spoedeisende hulp.

* Op de gemeenschap wordt een dringend beroep gedaan om voor huisartsengevallen ook de wachtdienstregeling van Staarziekenfonds (SZF) en RGD te raadplegen.

* De RGD ambulancedienst wordt versterkt door de lokale brandweerkazernes.

* De AZP lijst van wachtdienst specialisten en specialisten in opleiding is gedeeld met de RGD-artsen.

* De Medische Zending is ook op de hoogte gesteld van de situatie.

* Het Militair Hospitaal ondersteunt met ambulance chauffeurs en trauma verpleegkundigen.

* Het Korps Brandweer Suriname heeft first responders ter beschikking van de RGD ambulance, Libi Makandra en de SEH/AZP.

* Aan meldkamer van het Korps Politie Suriname (115) is doorgegeven dat tot nader order zo min mogelijk de SEH van het AZP voor ambulance assistentie wordt oproepen. De lokale RGD ambulance moet worden ingeschakeld.


Vanuit het ministerie van Volksgezondheid het emergency response protocol geactiveerd, waarbij verscheidene dienstverleners is gevraagd hun diensten op stand-by te brengen. Met de 24-uurs werkneerlegging van het SEH personeel is de acute hulpverlening van AZP op een laag pitje gezet.

Om 10 uur in de ochtend wordt de directie AZP door de actievoerders meegedeeld wat de eisen zijn en of de werkneerlegging voortduurt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May