Overheid kan meer bereiken via religieuze organisaties
26 Mar 2016, 05:38
foto
Stanley Soeropawiro, hoofd Erediensten Biza.


Door het betrekken van religieuze organisaties kan de overheid heel veel van haar beleidsdoelen bereiken. Deze organisaties kunnen een grote rol spelen als het gaat om armoedebestrijding of bij het uitvoeren van het genderbeleid. “Het moment dat je de religieuze organisaties niet betrekt, sla je in feite een grote doelgroep over,” zegt Stanley Soeropawiro, hoofd van de afdeling Erediensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

Een mooi voorbeeld is de training van religieuze leiders om met mensen, die te maken hebben met huiselijk geweld, om te gaan. Ook werd er als pilotproject een training verzorgd voor geestelijken om mensen op de RGD-klinieken op te vangen. Dit hield in dat er bij enkele klinieken een geestelijke gids aanwezig was, die op een bepaald tijdstip een presentatie verzorgde over geestelijke gezondheid. Wie vragen had of de behoefte voelde apart te praten met de geestelijke gids, kon dat aangeven. De arts had ook de mogelijkheid om op basis van zijn diagnose de persoon te verwijzen naar de geestelijke gids.
“Soms zitten ze met geestelijke problemen, of met stress. Het gaat om zaken die opgelost zouden kunnen worden wanneer ze met een geestelijke zouden praten. Dus in de geestelijke gezondheidszorg spelen religieuze organisatie ook een belangrijke rol,” benadrukt Soeropawiro.

Volgens de Biza-ambtenaar heeft de overheid in de loop der jaren altijd benadrukt dat religie een belangrijk onderdeel is van de samenleving. Mensen vinden daarin geestelijk houvast om hun leven te ordenen. En wanneer mensen hun religie kunnen beleven, tevreden en gelukkig zijn en daardoor werken aan de vooruitgang van de samenleving, heb je daarmee ontwikkeling gestimuleerd, legt Soeropawiro uit. Hij stelt dat religieuze organisaties heel veel werk van de overheid op hun schouders nemen. Onder meer in het binnenland, waar de RK en EBG in feite een heel stuk van het onderwijs en de medische zorg op zich hebben genomen, en daarmee een heel grote verantwoordelijkheid van de schouders van de overheid hebben gehaald.

Ook mensen die in nood zijn en kinderen die een goede begeleiding ontberen of helemaal geen ouders hebben, noemt Soeropawiro als voorbeelden waarin de religieuze organisaties inkomen. Zij bieden opvang aan personen die zitten met spirituele of geestelijke problemen. Wie zit met vragen over het leven of materiële problemen heeft, klopt vaak als eerste aan bij een religieuze organisatie. “Ze doen dus heel veel werk dat de overheid soms niet zelf kan doen en dat is iets wat ondersteund moet worden. Met minimale ondersteuning kun je als overheid heel veel mensen via de religieuze organisaties bereiken,” stelt het hoofd Erediensten.

Dit is één van de redenen waarom afdeling Erediensten er een religieuze databank op na houdt. Daarin komen twaalf organisaties voor die als hoofdorganisaties fungeren. Daarnaast zijn er enorm veel lid-organisaties die bij zo’n hoofdorganisatie aangesloten zijn. Ook organisaties die geen lid zijn van een overkoepeling, staan erin vermeld. In de religieuze databank staan niet alleen de organisaties geregistreerd, maar ook de mensen die er aan het hoofd staan, de geestelijken, de huwelijksambtenaren, scholen, bejaardentehuizen, kindertehuizen en begraafplaatsen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May