Training overheidspersoneel strategisch document REDD+
26 Mar 2016, 09:23
foto


Inheemse en tribale gemeenschappen hebben in een 'engagement strategie document' aangegeven hoe zij het beste betrokken kunnen worden in het WISE REDD+ programma. Van 29 maart t/m 1 april worden overheidsmedewerkers van diverse departementen getraind in hoe zij deze betrokkenheid van gemeenschappen in hun dagelijks werk kunnen gebruiken. De training staat onder leiding van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Vereniging Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG).

Bij de toekenning van de US$ 3,8 miljoen in 2013 ter voorbereiding van REDD+ in Suriname werd door de Forest Carbon Partnership Facility (FCPF) aangegeven dat de Surinaamse overheid, evenals in andere landen, beter overweg moet kunnen met conflictsituaties. Het gaat om de directe betrokkenheid van de verschillende doelgroepen. In Suriname ging het met name om het beter betrekken van inheemse en tribale gemeenschappen bij bestuur en besluitvorming. Hoe deze
groepen het best betrokken kunnen worden, hebben zij helpen vormgeven in een engagement strategie document. Dit is de basis van de trainingen aan de overheid die nu zullen aanvangen.

Conservation International Suriname heeft het Widening Informed Stakeholder Engagement for REDD+ (WISE REDD+) programma geïnitieerd en hiermee bijgedragen aan de capaciteitsversterking van de overheid op het gebied van het meer en beter betrekken van inheemse en tribale gemeenschappen bij bestuur en besluitvorming. Het WISE REDD+ traject is gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt inmiddels in zes landen uitgevoerd. Dit project is een onderdeel van het nationaal REDD+ programma in Suriname, meldt de milieuorganisatie.

De Surinaamse inheemse en marron gemeenschappen leven al eeuwen in, van en met de natuur; het bos is hun leefgebied. Het REDD+ proces kan bijdragen aan het ontwikkelen van levensplannen voor de toekomstige ontwikkeling van gemeenschappen. Dit kan vaart zetten achter processen zoals het grondenrechtenvraagstuk, en het kan mogelijkheden creëren voor transparante dialoog. Het is dan volgens Conservation International Suriname ook cruciaal dat deze groepen in elke fase van het REDD+ proces tijdig, en op een cultureel gepaste manier worden betrokken.

Sinds 2014 is er binnen het WISE REDD+ programma, samen met de gemeenschappen, gewerkt aan het opstellen van de community engagement strategie. Dit document vindt zijn grondslag in internationale overeenkomsten, richtlijnen en principes.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May