Diasporastudenten ontwikkelen debatskills
25 Mar 2016, 03:16
foto
Deelnemers aan het debat gehouden door de Surinamese Students Abroad (SSA). Tweede van links Shanylla Santokhi.


Shanylla Santokhi is winnaar geworden van het debat, gehouden door de Surinamese Students Abroad (SSA). Dit traditionele studentendebat vond plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Negen studenten hielden een betoog over het onderwerp 'Diploma op zak maar werkloos', dat behoorlijk controversieel en actueel is. Het thema reflecteert de huidige problematiek op de arbeidsmarkt. Wat zijn de kansen en mogelijkheden voor hoogopgeleide pas afgestudeerden op de Surinaamse arbeidsmarkt? Of is Nederland toch nog aantrekkelijker om werkervaring op te bouwen? Gaan de studenten na hun studie terug naar Suriname?

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid sprak via een videoboodschap de studenten toe. Ook de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman in Suriname, verzorgde een korte inleiding. Ruim 1100 Surinaamse studenten in Nederland zijn aangesloten bij SSA. De vereniging vindt het belangrijk sterke verbale vaardigheden te ontwikkelen, waaronder het bevorderen van public speaking skills, tijdens de studieperiode. Steeds meer wordt er verwacht van studenten dat zij een goed verhaal kunnen houden. Het debat vond dinsdagavond plaats onder leiding van Ananta Khemradj.

De negen debaters hielden een vlammend betoog met enkele minuten om zich voor te bereiden, terwijl een kritische jury ze heeft beoordeeld. Aangekaart werd in hoeverre universiteiten en hogescholen bijdragen bij aan de aanwakkering van ondernemerschap onder studenten. Hoe assertief zijn jongeren naast hun studie om hun curriculum vitae te versterken? Of zijn de prestatie-eisen vanuit de werkgevers hedendaags gewoonweg te hoog vanwege toenemende concurrentie op mondiaal niveau?

Er werd stilgestaan bij de vraag of Suriname nu wel aantrekkelijk is, gezien de huidige precaire economische situatie, voor carrièregerichte remigratie. Wat duidelijk werd, is dat studenten begrijpen dat het land op dit moment iedere Surinamer harder dan ooit nodig heeft. Vooral de cruciale rol van diaspora en de kennis die hiermee overgedragen kan worden, werd benadrukt. De meeste debaters wisten het publiek te overtuigen dat liefde voor je land boven een succesvolle carrière staat en dat het groter, algemeen doel nimmer uit het oog verloren mag worden. Andere landen hebben flink kunnen profiteren van hun diaspora. Suriname heeft een groot belang bij het bewerkstelligen van de zogenoemde ‘Brain Gain’ in moeilijke tijden.

De jury had het moeilijk om de uiteindelijke winnaars te bepalen. Nummer 2 werd Yashvir Gangaram Panday en derde plaats ging naar Zaway Mohanlal. Ish Ramautarsing voorzitter van de SSA kijkt met trots terug op de avond en is van plan zo een evenement vaker te organiseren. De vereniging wil een substantiële meerwaarde creëren voor de Surinaamse studenten in het buitenland tijdens hun studieperiode.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May