40 jaar straf voor ex-Bosnisch-Servische leider Karadzic
24 Mar 2016, 18:23
foto
De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic voor het Internationaal Straftribunaal van het voormalige Joegoslavië in Den Haag in 2013. (Foto's: Reuters)


De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf voor genocide en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog van 1992-1995. De rechters van de Verenigde Naties in Den Haag hebben hem schuldig bevonden aan tien van de elf ten laste leggingen, inclusief genocide bij het bloedbad in 1995 in Srebrenica.
Karadzic (70) is de hoogste politieke figuur die terecht staat voor het gewelddadig uiteenvallen van Joegoslavië. Zijn zaak wordt gezien als één van de belangrijkste oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog. Karadzic had de beschuldigingen ontkend en zei dat alle wreedheden zijn begaan door malafide individuen en niet door de troepen onder zijn bevel.

Zijn proces heeft acht jaar geduurd. Zijn advocaat zegt dat hij in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis, een proces dat nog enkele jaren kan duren. Karadzic zag zich geconfronteerd met twee aanklachten van genocide. Voor de eerste, het moorden in verscheidene Bosnische gemeenten, is hij niet schuldig bevonden. Voor de tweede was dat wel het geval. Hij is schuldig voor het afslachten van meer dan 7.000 moslimmannen en jongens door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. “Karadzic was het eens met het plan van de moorden,” zei rechter O-Gon Kwon.

Hij is ook schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid in verband met de belegering en beschieting van de stad Sarajevo gedurende meerdere jaren. Daarbij zijn bijna 12.000 mensen om het leven gekomen. Karadzic kan verwachten dat hij tweederde van zijn straf moet uitzitten. Zijn tijd doorgebracht in hechtenis - iets meer dan zeven jaar - tellen mee aan het totaal.

Tijdens de Bosnische oorlog zijn minstens 100.000 mensen gestorven. Het conflict heeft bijna vier jaar geduurd voordat een door de Amerikanen bemiddelde vredesakkoord er een einde aan bracht in 1995. Generaal Ratko Mladic, die de Bosnisch-Servische strijdkrachten leidde, zit ook in Den Haag in afwachting van zijn vonnis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May