Ambassade India haalt Indiase muziekgroep voor Holi
24 Mar 2016, 15:32
foto
De Indiase ambassadeur Satendar Kumar danst tijdens de open house Holi-viering. India viert vandaag officieel het Holi-feest. (Foto: Ranu Abhelakh)


Terwijl Surinamers nog bijkomen van het kleurrijke Holi-feest, vieren miljoenen personen vandaag Holi in India, de officiële nationale dag. Om deze nationale viering in India en de culturele betrekkingen te delen met Suriname, treedt vanavond een Indiase muziekgroep op, zegt India ambassadeur Satendar Kumar aan Starnieuws. “Suriname is één van de belangrijkste diaspora landen voor India.”

De ambassadeur heeft gisteren het Holi-feest al op zijn Surinaams ingeluid met een open house dag in zijn residentie. Indiase hapjes, muziek, dans en elkaar op spelende wijze flink bestrooien met gekleurde poeders. Kumar, uit de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zegt dat hij veel gemeen heeft met Surinamers van Indiase afkomst. “Wij weten wat Holi vieren inhoudt.” Voor een dagje voelde hij zich weer een tiener, “ik was voor even weer gewoon Satendar die geen ambassadeur is”. De sfeer en viering in Suriname is precies zoals hij zich herinnert uit zijn tienerjaren. Je wordt volwassen, werkt en trekt door de wereld om je land te dienen, “soms weet je niet eens dat het Holi is”. Ambtshalve ziet de ambassadeur de open house activiteit als een mogelijkheid om diplomatieke collega’s en een dwarsdoorsnede van de Surinaamse bevolking in een andere sfeer te ontmoeten. “Dit is goed voor de vriendschappelijke band tussen onze beide landen.”

Een Indiase muziekgroep uit deelstaat Bihar staat onder leiding van Rajesh Pandey. Zij treden vanavond in de Eddy Wessels gehoorzaal (Cultureel Centrum Suriname) op. Morgen tonen zij hun kunnen in Saramacca, gevolgd door een show in Nickerie. Voorzanger Pandey staat bekend om zijn Bhodjpuri, oost Uttar Pradesh Holi-volksliederen. “Het is goed om het Surinaams publiek iets voor te schotelen waar hun eigen roots ligt.” Kumar zegt dat hij onder de indruk is van de Surinaamse cultuur onder de personen van Indiase afkomst. “Na zoveel jaar is deze bewonderenswaardig bewaard gebleven. Dit ondanks alle opgelegde beperkingen toen en de grote afstand tussen India en Suriname.” Dit bemoedigt India dan ook aan programma’s in elkaar te zetten die dicht bij de diaspora gemeenschap liggen.

Samenwerking
De ambassadeur bekijkt de mogelijkheid om zijn open house dagen eventueel te houden met andere hoogtijdagen. Er bestaat geen andere land ter wereld die meer multi-etnisch en meertalig is dan India. Zo zullen de culturele groepen even divers zijn als India is, zegt Kumar. Hij benadrukt dat in de goede samenwerking met Suriname de missie zich niet alleen richt op de culturele betrekkingen, maar ook op politiek en technisch gebied. Onlangs bracht vicepresident (vp) Ashwin Adhin een bezoek aan India. Zonder in te gaan op de details volstaat de diplomaat met een reactie dat de vp op uitnodiging van een organisatie een privé bezoek heeft gebracht. Voor zover het hem bekend is heeft de organisatie voor de kosten opgedraaid en niet de Indiase regering.

De muziekgroep geleid door Pandey trekt na Nickerie door naar Guyana en Columbia. Zij treden tijdens hun tournee in zeven landen in de regio op en worden gesponsord door de Indian Council for Cultural Relations. Alle optredens van de Indiase muziekgroep zijn gratis bij te wonen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May