Obama roept op tot toekomst van hoop voor Cuba
22 Mar 2016, 16:53
foto
President Barack Obama heeft tussen twee enorme vlaggen van VS en Cuba zijn toespraak gehouden tot het Cubaans volk. (Foto's: AFP)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft opgeroepen tot "een toekomst van hoop" voor Cuba in een ongekende live tv-toespraak vanuit het Grand Theatre in Havana. Obama zegt dat hij naar Cuba is gekomen om “de laatste overblijfselen van de Koude Oorlog te begraven” na tientallen jaren van conflict.

Hij heeft de Cubaanse president Raul Castro verteld dat hij niet hoefde te vrezen voor een dreiging van de Verenigde Staten, noch van "de stem van het Cubaanse volk." Obama is de eerste zittende president die Cuba bezoekt in 88 jaar.

In zijn keynote speech op de laatste dag van zijn driedaags bezoek aan het communistisch geleide Cuba, heeft Obama gezegd dat het tijd is voor de Verenigde Staten en Cuba om het verleden achter zich te laten en samen een "reis als vrienden en als buren en als gezin " te maken op weg naar een betere toekomst. Hij heeft er bij de Cubanen op aangedrongen om "de ideologische strijd van het verleden achter te laten" en om zichzelf te definiëren als de Cubanen en niet door hun verzet tegen de VS “Voor alle politiek, mensen zijn mensen en de Cubanen zijn Cubanen."

Hij zegt dat de tijd rijp is om het Amerikaans beleid ten aanzien van Cuba te veranderen, omdat het niet heeft gewerkt en achterhaald is, een overblijfsel van de Koude Oorlog. Obama heeft opgeroepen om het 54-jarige Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba op te heffen. Zijn opmerking is met luid applaus toegejuicht.

Het embargo blijft één van de belangrijkste knelpunten in de relaties tussen de twee landen, maar alleen het Amerikaans Congres kan dit opheffen. Obama staat erop dat de Verenigde Staten de verschillen tussen de twee naties respecteert en geen veranderingen probeert op te leggen aan het communistisch geleide eiland. Hij zegt ook dat hij gelooft dat burgers vrij moeten zijn om hun mening zonder angst te uiten en om een regering te kiezen bij vrije verkiezingen. Het is geen geheim dat de Cubaanse en Amerikaanse regeringen het over veel zaken niet eens zijn. Obama erkent dat er "fouten zijn in het Amerikaanse systeem: economische ongelijkheid, de doodstraf en rassendiscriminatie".

Hij merkt op dat deze slechts een paar voorbeelden zijn en dat president Raul Castro "een veel langere lijst" heeft van de Amerikaanse tekortkomingen. Castro heeft president Obama herinnerd aan vele van hen. "Maar open debat is wat ons in staat stelt om beter te worden," zegt hij. "Democratie is de manier om deze problemen op te lossen." Na de toespraak is Obama vertrokken voor een ontmoeting met Cubaanse dissidenten; in de ogen van de Cubaanse regering het meest controversieel deel van zijn reis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May