Hoefdraad: Nog zes moeilijke maanden te gaan
22 Mar 2016, 00:01
foto
Minister Gillmore Hoefdraad in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De crisissituatie zal nog ongeveer zes maanden duren. Daarna wordt er verlichting verwacht, wanneer de Meriangoudmijn operationeel is en de raffinaderij van Staatsolie volop in productie is. De regering houdt rekening met mensen die huur in vreemde valuta betalen en studenten die US dollars of euro's nodig hebben voor hun studie. Zij kunnen, zoals dit nu ook gebeurt, de vreemde valuta voorlopig kopen tegen de huidige koers. Dit deelde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maandag mee op vragen in De Nationale Assemblee.

Er waren verhitte momenten in De Nationale Assemblee. De oppositie had er moeite mee dat president Desi Bouterse afwezig was om verantwoording af te leggen. Hoefdraad en Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) kregen het met elkaar aan de stok. Volgens de volksvertegenwoordiger is de regering bezig met misleiding van het volk. De minister zou verkeerde cijfers hebben geproduceerd over de monetaire reserve. Deze zou minder dan US$ 300 miljoen zijn, omdat een deel van dit bedrag geswapt is en terugbetaald moet worden in juli en januari. Ook over de dekking van de munt kreeg Gajadien geen antwoord. In de tweede ronde gaf Hoefdraad aan dat volgens de huidige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de dekking van de munt 40 procent zou zijn. Dit wordt nog nagerekend door deskundigen.

Hoefdraad merkte op dat er een code is dat bepaalde informatie van de CBvS vertrouwelijk is. Hij verweet Gajadien dat hij halve informatie naar buiten brengt en eigenlijk niet zou weten waarover hij praat. Hoefdraad verschilde ook van mening met Patricia Etnel (NPS). Zij haalde aan dat volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) valutaveiling pas moet plaatsvinden als er rust is op de kapitaalmarkt. Zij wees er net als diverse andere oppositieleden op, dat verspilling, corruptie en wanbeleid mede de oorzaak ervan zijn dat het land in een crisissituatie is beland. Het gaat niet alleen om de daling van de prijzen van olie en goud op de wereldmarkt. Hoefdraad bleef erbij dat er sprake is van een wereldcrisis, waarbij diverse landen in problemen zijn gekomen.

NDP-fractieleider André Misiekaba is blij dat de regering zijn voorstel overgenomen heeft om de huidige koers van de CBvS te handhaven voor huishuur en studie. De douanekoers wordt voorlopig bevroren, waardoor prijzen in de winkels niet de lucht in hoeven te gaan door de veiling, die lager zal uitvallen dan de parallelkoers.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vatte samen door te stellen dat binnen twee tot drie weken de maatregelen over huishuur en de douanekoers verder bijgesteld zullen worden. Er is wetgeving voor nodig. Zij vroeg vicepresident Ashwin Adhin om, zoals beloofd, het crisismanagementplan aan de volksvertegenwoordiging op schrift te doen toekomen. Adhin zei dat de regering continu bezig is met monitoren van de crisis. Er is hiervoor ook een technische en sociale onderraad met externe deskundigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May