Waterforum vraagt aandacht voor duurzaam waterbeheer
21 Mar 2016, 08:24
foto


Sedert 1992 wordt op 22 maart de Wereld Waterdag gevierd. Op deze dag wordt overal in de wereld het belang van water voor het leven op aarde herdacht. Zonder water is er geen leven mogelijk. Ieder jaar op 22 maart staat de wereld stil bij het feit dat wij dankzij water in staat zijn om te leven op onze planeet. Op deze dag wordt extra benadrukt dat wij ons water op duurzame wijze moeten beschermen om het beschikbaar te houden voor de toekomstige generaties. Op Wereld Waterdag wordt aandacht gevraagd van het groter publiek voor een specifiek waterthema. In 2016 is het thema van de Wereld Waterdag Water and Jobs. Ook in Suriname wordt dit jaar aandacht besteed aan Wereld Waterdag.

Activiteiten Waterforum Suriname
Het Waterforum Suriname heeft als doel het bevorderen van duurzaam waterbeheer in Suriname. Rondom Wereld Waterdag 2016 organiseert het Waterforum Suriname enkele activiteiten. Op maandag 21 maart wordt op de Openbare School Rahan aan de Nieuwe Grond de nieuwe drinkwaterinstallatie en sanitaire voorzieningen van de kleuterschool opgeleverd. Dit project heeft het Waterforum uitgevoerd met sponsoring van de PAHO. Op dinsdag 22 maart vindt de launch plaats van de eerste aflevering van de driedelige documentaire over duurzaam watergebruik. Het eerste deel van de documentaire gaat in op waar ons water vandaan komt. Het tweede deel vertelt waarvoor water gebruikt wordt en het laatste deel behandelt hoe wij met ons water omgaan. De documentaire is gesponsord door Fernandes Bottling Company en is geproduceerd door Chetskeys.

Duurzaam waterbeheer in Suriname
Suriname is overvloedig gezegend met water als een van onze natuurlijke hulpbronnen. Wellicht vanwege deze overvloed is het duurzaam waterbeheer in Suriname nog onvoldoende ontwikkeld. De watersector van Suriname kenmerkt zich door een aantal problemen. Ondanks grote inspanningen van de SWM en Dienst Watervoorziening is drinkwater niet overal in het land gelijkelijk beschikbaar. In grote gebieden van het land moet water nog uit putten, kreken of rivieren worden getapt. Er is regelmatig sprake van wateroverlast vanwege overstromingen. De waterafvoer bij grote regenbuien verloopt vaak problematisch. Bij vele nieuwe verkavelingsprojecten is de afwatering slecht geregeld. Wij kampen vaker met watertekorten in het stuwmeer, waardoor de energieopwekking achterloopt. Grote landbouwgebieden, zoals de rijstarealen van Nickerie, hebben op gezette tijde te maken met een tekort aan irrigatiewater. Riviertransport is soms beperkt door grote droogten in het binnenland. Afvalwater van bedrijven wordt grotendeels ongecontroleerd geloosd in het milieu. Vervuiling van water in het binnenland met kwik baart grote zorgen. Maar ook watervervuiling als gevolg van pesticiden, chemisch afval en zwerfafval wordt steeds manifester. Aan de andere kant biedt de watersector van Suriname ook perspectieven. Hydro-energie, voedselproductie, recreatie, toerisme en wellicht ook waterexport behoren tot de mogelijkheden en kansen.


Om voldoende veilig drinkwater te garanderen, om de waterkwaliteit en waterveiligheid te bevorderen en om onze waterbronnen te beschermen voor de toekomst is het dringend vereist om ons waterbeheer te verduurzamen. Instrumenten voor het versterken van duurzaam waterbeheer zijn o.a. het opstellen van het nationaal waterbeleid, afkondigen van waterwetten ter bescherming van waterbronnen en waterkwaliteit, versterken van waterinstituten, opleiden van technisch kader, onderzoek en dataverzameling, waterkwaliteitsmetingen en een goede coördinatie tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Maar het allerbelangrijkste is dat het bewustzijn van de totale samenleving rondom het belang van duurzaam waterbeheer in Suriname wordt vergroot.

Waterforum Suriname
Manodj Hindori, voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May