Deskundigen verwachten veilingkoers van iets boven SRD 5
21 Mar 2016, 05:03
foto


Deskundigen uit de financiële wereld verwachten dat de eerste veilingkoers iets boven de SRD 5 voor de US dollar zal uitkomen. De paralellkoers voor de US$ is nu rond de SRD 5,50. Het te veilen bedrag wordt vandaag bekendgemaakt. Starnieuws verneemt dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de algemene banken samen ongeveer US$ 12 miljoen ter beschikking zullen stellen voor de veiling.

Vandaag zal minister Gillmore Hoefdraad vragen beantwoorden in De Nationale Assemblee over beleidsaangelegenheden rond de veiling en het financiële beleid. Hoefdraad was uitlandig om onder andere een lening te sluiten. Tot nu toe is bekend geworden dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereid is een aanpassingsprogramma te financieren tegen strenge voorwaarden.

De regering wil de definitie van Staatsschuld wijzigen. De wetswijziging is volgens de regering nodig "in verband met de zeer precaire toestand waarin de staatsfinanciën verkeren". De wijziging moet zo snel mogelijk worden doorgevoerd, anders kunnen de monetaire autoriteiten in de gevangenis belanden als de wisselkoers van de SRD ten opzichte van de US dollar omhoog gaat. Dan kan het wettelijke leningsplafond voor de buitenlandse schuld worden overschreden. Van overschrijding van een obligoplafond is er geen sprake voor zover deze het gevolg is van een latere wijziging van de CBvS gehanteerde koersen voor het deviezenverkeer.

Benadrukt wordt in de memorie van toelichting van de ontwerpwet, dat de valutaveiling het risico met zich mee kan brengen dat de wisselkoers eventueel hoger kan uitkomen dan de huidige. Hierdoor bestaat de kans dat het in de wet gestelde obligoplafond wordt overschreden. Deze kwestie komt vandaag ook ter sprake in De Nationale Assemblee. Naast de valutaveiling is er flankerend beleid nodig om de koers te kunnen stabiliseren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May