Valies: Onderwijs is nationaal belang
21 Mar 2016, 00:01
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL.


De leden van de Bond van Leraren (BvL) zullen maandag en dinsdag de scholen weer om 11.00 uur verlaten. "Wanneer de regering onze eisen niet serieus neemt, zal ze na de Paasvakantie in moeten staan voor de consequenties. Onderwijs is geen groepsbelang, maar gaat eenieder in het land aan. Wij blijven erbij dat leerkrachten beter gewaardeerd moeten worden en de kwaliteit van het onderwijs goed moet zijn," zegt voorzitter Wilgo Valies in gesprek met Starnieuws.

De BvL wil dat president Desi Bouterse de herwaardering van de leerkrachten honoreert. "Wij praten hier al twee jaar over en willen concrete daden zien. De betaling van het extra geld dat hiermee gepaard gaat, kan in een later stadium plaatsvinden. De BvL neemt geen genoegen met woorden, maar wil daden zien," benadrukt Valies.

"Het gaat niet alleen om de positie van de onderwijsgevenden, maar er is ook dringend aandacht nodig voor zaken die ontbreken in het onderwijs, waardoor de kwaliteit ernstig te lijden heeft," legt Valies uit. Hij haalt aan dat er onvoldoende leermiddelen zijn. Leerlingen moeten steeds kopieën maken. Leerkrachten moeten zich regelmatig scholen, net als artsen en andere beroepsgroepen. Er is geld nodig om leerkrachten te trainen, zodat zij op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op hun vakgebied.

Valies haalt aan dat de president aangegeven heeft dat onderwijs de hoogste prioriteit geniet van de regering. Hiervan is in de praktijk niet veel van te merken. "Wij zijn niet met enge groepsbelangen bezig. Als leerkrachten gedemotiveerd zijn en basiszaken ontbreken in het onderwijs, heeft het hele land ermee te maken," stelt Valies. Hij benadrukt dat de leraren de scholieren niet wilden duperen, omdat er repetities en schoolonderzoeken gaande zijn. Daarom is er besloten tot 11.00 uur te werken. "Er is een duidelijk signaal gegeven aan de regering en wij zullen het volk blijven informeren over de situatie," zegt Valies.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May