PL-workshop levert 15 voorstellen armoedeverlichting op
20 Mar 2016, 07:07
foto
Deelnemers aan de workshop van Pertjajah Luhur zaterdag in het partijgebouw.


Ruim vijftien voorstellen zijn voortgevloeid uit de workshop met als thema’s Armoedeverlichting en Ondernemerszin Bevorderen, die de Pertjajah Luhur (PL) zaterdag in haar activiteitencentrum te Beekhuizen hield.

Een daarvan is het opzetten van een tuinbouwcoöperatie voor onder andere de coördinatie van trainingen en het beheer van een machinepark. Ook is voorgesteld dat de PL zorgt voor de opkoop- en/of afzetmogelijkheden van landbouwproducten. Gelet op het feit dat jongeren en onderwijs een belangrijke plaats innemen binnen het beleid van de partij, zijn er ook voorstellen daarvoor gedaan. Zo is aangegeven dat aan kinderen die geen onderwijs kunnen volgen schoolpakketten kunnen worden verstrekt. Deze kinderen worden dan als het ware geadopteerd. Voorts is voorgesteld dat de partij bussen inzet, indien het openbaar vervoer voor met name scholieren het laat afweten.

Zeven districten waren vertegenwoordigd op de workshop. Het gaat om ruim 50 vertegenwoordigers uit Marowijne, Commewijne, Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca en Nickerie. Het doel van deze workshop is om samen de nodige bouwstenen te leveren voor het samenstellen van een concreet en effectief PL-200 dagen Volksverlichtingsplan. Dit moet dienen als eerste aanzet om landelijk op zeer korte termijn de zware last van de economische malaise voor het volk te helpen verlichten. PL-voorzitter Paul Somohardjo heeft benadrukt geen papierentijger te willen hebben, maar een plan dat realistisch en uitvoerbaar moet zijn. Behalve deze voorstellen zijn er ook ideeën aangedragen over ondernemerschap, sport en de aanpak van werkloosheid.

Reden voor de workshop is de verslechterde financieel-economische situatie in het land. De recente devaluatie waarbij de Surinaamse munt tussen de 25% en 30% in waarde is gedaald, heeft ertoe geleid dat prijzen van veel goederen zijn gestegen en nog steeds een stijgende trend vertonen. De forse verhoging van de tarieven voor benzine, stroom en water hebben gemaakt dat verschillende groepen in de samenleving niet uitkomen met hun salaris. Vooral de maatschappelijke kwetsbare groepen en lage inkomensgroepen hebben het zeer moeilijk.

Volgens de PL-voorzitter kan de partij, die bekend staat vanwege haar sociale betrokkenheid met het volk, niet lijdzaam toezien hoe grote delen van de bevolking verder verarmen. De partij wil niet slechts kritiek leveren op het beleid van de regering, maar ook de handen uit de mouwen steken en uitvoerbare oplossingen aandragen om de noden van het volk te helpen verlichten. Hij ziet de regering nog geen maatregelen treffen om duurzaam armoede te bestrijden. “Het is juist deze regering die de veroorzaker is van de armoede die nu in Suriname heerst,” meent Somohardjo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May