Groenteverkopen supermarkten nekken marktverkopers
20 Mar 2016, 05:14
foto
De inputs voor de landbouwsector zijn duurder geworden, terwijl de koopkracht is weggevallen.


Landbouwers en marktverkopers zitten met de handen in het haar. Hun dagelijkse onkosten gaan gewoon door, terwijl er helemaal geen koopkracht is. Ze raken hun landbouwproducten niet eens aan de straatstenen kwijt. Bladgroenten is vanaf SRD 0,50 per bos te krijgen, terwijl de kostprijs vele malen hoger ligt. En dan is het zweet en de arbeid van de landbouwer er niet bij gerekend.

Marktverkopers houden ondanks alles vol en staan dagelijks weer voor de uitdaging, ongeacht regen of zon, om ten minste wat te verkopen. Zo’n 30% van de stands is gesloten. De marktbezoekers zijn te tellen. Op elke twintig marktstands is er door de weeks ongeveer 1 bezoeker. Tegen elf uur in de ochtend is de Centrale Markt uitgestorven, een enkele bezoeker waagt zich nog er naartoe.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) erkent dat de koopkracht enorm is gedaald. Wat volgens hem de marktverkopers ook de das omdoet, is de verkoop van groenten bij de supermarkten. “Geen enkele supermarkt heeft toestemming om groenten te verkopen,” zegt de bewndsman aan Starnieuws. “We moeten de fulltime-landbouwers beschermen.” Hij noemt de mensen die hun groenten leveren aan de supermarkten “parttime-landbouwers.” Algoe merkt op dat deze mensen al hun overheidsbaan hebben en verzekerd zijn van hun inkomen. “Daarnaast doen ze ook aan landbouw.” De fulltime-landbouwers zijn volledig afhankelijk van de verkopen van hun geteelde producten. "Dat is hun salaris, en het is niet een vast inkomen. De ene keer iets meer dan de andere keer."

De consumenten kopen de groenten eerder bij de supermarkten en gaan niet naar de markten. De groenten bij de supermarkten zijn ook vele malen duurder dan op de markt, stelt de minister, “maar de mensen kopen, omdat het nu eenmaal makkelijker is.” Hij heeft het probleem al besproken met zijn collega van Handel en Industrie. “Ik zal er weer werk van maken, want onderschat de verkoop bij de supermarkten niet. Dat ding moet ophouden, supermarkten hebben er geen vergunning voor.” Voor de verwerking van het ‘overtollige aanbod’ heeft de bewindsman niet direct een oplossing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May