DNA-voorzitter onthult monument binnenlandse strijd
17 Mar 2016, 12:13
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft het monument aan de Waterkant onthuld. (Foto: René Gompers)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vandaag een monument onthuld bij de Waterkant voor alle gevallenen tijdens het binnenlandse conflict van 1986-1992. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Desi Bouterse, voorzitter Henk Herrenberg van de commissie ‘Realisatie Monumenten voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog’ en minister Ronni Benschop van Defensie. Naast militairen, politieagenten, nabestaanden waren ook schoolkinderen getuige van de onthulling.

Simons merkte op dat het monument ons herinnert aan wat er is gebeurd tijdens de Binnenlandse Oorlog. Een moment van strijd, moeilijkheden en bloedvergieten. Tegelijkertijd gaat er een boodschap van het monument uit dat dit nooit meer zal gebeuren. De boodschap van hoop en verwachting. Het monument is een erkenning dat een serie gebeurtenissen belangrijk is geweest voor de vorming van een bepaalde natie, een bepaalde gemeenschap. Simons hoop dat nooit meer zo een monument moet worden neergezet, maar het is vandaag wel nodig.

Diverse geestelijke leiders hebben gebeden voor de natie en de zielenrust van de overledenen. 72 militairen en meer dan tweehonderd burgers en politiemannen hebben het leven gelaten tijdens de Binnenlandse Oorlog. Voor de militairen komt er bij de kazerne een monument dat door president Desi Bouterse zal worden onthuld. Herrenberg zei dat er gestreden is voor behoud van de soevereiniteit van de natie. Hij hoopt dat met de twee monumenten de zielen van de omgekomen tot rust zijn gekomen en dat zij finaal afscheid kunnen nemen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May