Biza rondt onderzoek gedrag partnergeweld af
17 Mar 2016, 06:32
foto
Minister Mike Noersalim spreekt de vergadering in New York toe. (Foto: Biza)


Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoeksproject naar de aard en oorzaken van gewelddadig gedrag onder mannelijke daders van partnergeweld, vrijwel afgerond. De bedoeling is om informatie te verzamelen voor het ontwikkelen van programma's, die gericht zijn op het voorkomen van dergelijk partnergeweld.

Deze informatie verschafte minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken dinsdag in zijn toespraak tijdens de 60e zitting van de Commissie voor de Status van Vrouwen. Deze vergadering wordt jaarlijks gehouden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties te New York. Het thema dit jaar is Women's empowerment en het verband met duurzame ontwikkeling.

Breed draagvlak
De bewindsman gaf tijdens de vergadering aan dat hij zich samen met de mannelijke leden van het ministerie gestort heeft in de strijd voor gendergelijkheid. In dit opzicht heeft de lancering plaatsgevonden van de Orange Day campagne en de HeforShe campagne, in zowel de stedelijke gebieden als het platteland. Hij stelde verder dat Suriname stappen vooruit heeft gemaakt als het gaat om de deelname van vrouwen in de politiek. Zo werd in verband met de vorig jaar gehouden algemene verkiezingen, een landelijke educatieve en bewustwordingscampagne gehouden om de capaciteit van vrouwen binnen de politiek te versterken.

Dit project werd samen met het maatschappelijk middenveld, De Nationale Assemblee en met steun van de overheid uitgevoerd. Het resultaat is dat in het nieuwe kabinet nu vier vrouwelijke ministers zitten, terwijl het kabinet daarvóór slechts één vrouwelijke minister telde. Voorts is het aantal vrouwen in het parlement toegenomen van zes naar dertien leden, een stijging van 10% in 2010 naar 25% in 2015. Noersalim noemde met betrekking tot vrouwen en besluitvorming, ook de benoeming van de eerste vrouw als korpschef en hoofdcommissaris van politie.

Uitdagingen
De ministeries van Regionale Ontwikkeling en Binnenlandse Zaken zijn bezig met de uitvoering van het project Localizing the SDGs. Het doel van dit project is om het bewustzijn te verhogen en de lokale gemeenschap te betrekken bij de uitvoering van de 17 Development Goals. De overheid wil in deze samenwerken met NGO's, CBO’s en de private sector bij de verwezenlijking van gendergelijkheid. Volgens de Biza-minister is één van de prioriteiten voor dit jaar de formulering van het Gender Beleidsplan over de periode 2017-2021, waarin de SDG’s zullen worden geïntegreerd, alsook gender sensitizing van overheidsfunctionarissen op de hoogste niveaus en het verhogen van de bewustwording over gender en gendergelijkheidsvraagstukken binnen de samenleving.

Noersalim erkende evenwel dat, ondanks Suriname vooruitgang heeft geboekt, er nog veel gedaan moet worden in de strijd voor gendergelijkheid en geweld tegen vrouwen. Vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met meerdere vormen van discriminatie. Het vereist een nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen en de ontwikkeling van een langetermijnbeleid om tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van specifieke groepen van vrouwen, inclusief Inheemse en Marronvrouwen. De overheid wordt hierbij geconfronteerd met zwakke mechanismen, een zeer beperkt budget en weinig financiële mogelijkheden, evenals het gebrek aan data en expertise. Ondanks deze uitdagingen zullen activiteiten voor gendergelijkheid en het uitbannen van geweld tegen vrouwen voortgezet worden, beloofde Biza-minister Noersalim.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May