Oppositie schrijft herstelplan en eist spoedvergadering
15 Mar 2016, 00:35
foto


De oppositionele partijen VHP, ABOP, PL en NPS willen dat deze week nog een spoedvergadering wordt gehouden van De Nationale Assemblee. "Het parlement moet in een spoedvergadering bijeenkomen om de crisis die in het land heerst te bespreken en de regering om verantwoording te vragen in een aantal brandende kwesties," zegt de oppositie in een persbericht. Eerder is via een interpellatie om informatie gevraagd van de regering over de sociaal-economische, financiële situatie en de valutaveiling. De oppositie is bezig met een herstelprogramma voor de economie.

Besloten was dat de regering de volksvertegenwoordiging zou informeren over de valutaveiling. Op de bewuste vergadering was de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, uitlandig, waardoor vragen over de valutaveiling en de financieel-economische situatie niet gesteld zijn. "De oppositie heeft toen gehoord van de fractieleider van de NDP, dat de valutaveiling aangehouden moest worden. Daarna krijgen we een bekendmaking van de governor van de CBvS dat de valutaveiling wel gehouden zal worden,"stelt de oppositie.

Benadrukt wordt dat de veiling gehouden wordt, terwijl het parlement nog niet geïnformeerd is over alle aspecten hiervan. De veiling moet een positief effect hebben op de economie en valutakoers, zegt de oppositie die aandringt op transparantie. De governor had wel informatie verschaft aan De Nationale Assemblee, maar dat was niet voldoende. Beleids- en politieke vragen zijn onbeantwoord gebleven. Deze moeten door de regering worden beantwoord.

De oppositionele partijen delen mee dat de terms of reference al rond is van het herstelprogramma. De volgende week wordt een team geïnstalleerd van deskundigen. En dat team zal met alle deskundige Surinamers, met alle belangrijke instituten in consultatie gaan en gezamenlijk het herstelprogramma schrijven. Dit programma zal heten het Nationaal Herstelplan voor Suriname. Hierin zullen alle maatregelen opgenomen worden voor korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Het plan moet uitvoerbaar en financierbaar zijn met betrokkenheid van alle relevante sociaal-maatschappelijke en politieke organisaties.

"We hebben gezegd dat we doorgaan met consultaties met de private sector, sociaal-maatschappelijke organisaties en met vakbonden in de samenleving, teneinde raakvlakken te zoeken om gezamenlijk op te trekken om de crisis aan te kunnen pakken."De regering zal gedwongen worden om het beleid op het juiste spoor te brengen, de corruptie aan te pakken en de armoede te bestrijden. De oppositie eist dat er een crisisplan dat bij de regering ontbreekt, moet komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May