Massa protesten bedreigen toekomst president Rousseff
14 Mar 2016, 09:44
foto
Honderdduizenden zijn de straten in Brazilië opgegaan om het aftreden van president Dilma Rousseff te eisen. (Foto's: Reuters)


Enorme mensenmassa’s zijn de straten in heel Brazilië opgegaan om het aftreden van president Dilma Rousseff te eisen. Tegenstanders van Rousseff beschuldigen haar voor een zware recessie en een corruptieschandaal, waarin ook haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva wordt genoemd. Het record aantal mensen in de straten is een bedreiging voor de toekomst van het staatshoofd.

Rousseff heeft al gezegd dat ze niet van plan is af te treden, maar haar tegenstanders hopen dat een grote opkomst in de straten zal leiden tot haar afzetting. Ze wordt geconfronteerd met beschuldigingen dat ze het begrotingstekort verbergt, wat ze overigens ontkent.

In Sao Paolo hebben zo’n 1,4 miljoen mensen deelgenomen aan de mars, zegt de staatsveiligheidsdienst van de stad. Kleinere demonstraties hebben in veel steden in het hele land plaatsgevonden. De demonstraties waren rustig. Tienduizenden hebben gelopen in de nationale kleuren geel en groen met banners waarop te lezen was ‘Dilma weg’ en ‘Stop met corruptie’.

"Ik steun haar aftreden en nieuwe verkiezingen, omdat de presidentsverkiezingen in 2014 met vuil geld van corruptie zijn gefinancierd", zei demonstrant Alexandre Cortes, een 39-jarige ingenieur in Sao Paulo. Correspondenten beschrijven de crisis als de ergste sinds vele jaren in Brazilië.

Rousseff, de leider van de regerende Arbeiderspartij, is de afgelopen maanden steeds meer onder druk komen te staan door een grootschalig corruptie onderzoek. Het onderzoek is gericht op de door de staat gecontroleerde oliemaatschappij Petrobras. Tot nu toe heeft het onderzoek blootgelegd dat een aantal van de rijkste mensen in Brazilië en politici van alle partijen erbij zijn betrokken.

Aanklagers zeggen dat aannemers miljarden dollars van het bedrijf hebben weggemaakt om politici illegaal te financieren, waaronder die van de Arbeiderspartij en haar bondgenoten. De partij ontkent de beweringen. Rousseff was voorzitter van de raad bij Petrobras op het moment dat veel van de overtredingen hebben plaatsgevonden. Tegenstanders beschuldigen haar van betrokkenheid. Rousseff heeft ontkend dat ze op de hoogte was van een corruptie-regeling. Zij is niet gehoord in het onderzoek.

De demonstranten hebben hun woede ook gericht de politieke mentor en voorganger van Rousseff, Luiz Inácio Lula da Silva. In Sao Paulo droegen de demonstranten grote opblaasbare poppen van president Rousseff met het opschrift ‘aftreden’, terwijl Lula’s beeltenis in de gevangenis kleren door de straten werd gedragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May