Kunstenaar Brazilië blinddoekt Rio standbeelden als protest
13 Mar 2016, 16:17
foto
Het standbeeld van prinses Isabel op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro. (Foto’s Oraculo Project)


Honderd standbeelden in de straten van Rio de Janeiro zijn geblinddoekt met rode lappen. Het gaat om een artistiek protest tegen de verergering van de politieke crisis in Brazilië.

De anonieme kunstenaar zegt dat hij met zijn actie nationale figuren uit de geschiedenis van Brazilië wil beschermen tegen de huidige beschamende toestand van de natie. De artiest stelt dat zijn werk geen relatie heeft met de protestmarsen tegen president Dilma Rousseff.

Onder de beelden in de stad Rio de Janeiro zijn dei van de Braziliaanse ex-president Getulio Vargas, de eerste dictator die het land regeerde van 1930 tot 1945. Hij heeft geprobeerd Brazilië te transformeren van een plantage-gebaseerde economie tot een industriële grootmacht.

Ook het standbeeld van Alberto Santos Dumond, de vader van de Braziliaanse luchtvaart en prinses Isabel, die als regent actief de ‘Lei Aurea’ oftewel de Gouden wet heeft gepromoot en uiteindelijk ook heeft getekend. Met die wet was de emancipatie van alle slaven in Brazilië op 13 mei 1888 een feit.

De kunstenaar, die onder de artiestennaam naam ‘Oraculo Project’ werkt, zegt dat hij duidelijk wil brengen dat protesteren niet alleen iets van straatdemonstraties is. Voor vandaag zijn er massa protesten gepland door tegenstanders van president Dilma Rousseff. Ze willen Rousseff aftreedt omdat ze de 's landsbegroting en de economie zou hebben “mishandeld.” Brazilië kampt met de ergste economische recessie in decennia.

“Het idee is om de ogen van degenen die niets meer kunnen doen voor het land te blinddoeken en zo te voorkomen dat ze hulpeloos getuige zijn van de economische en politieke crisis in het land,... niet in staat om iets te doen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May