Stimuleringsmaatregelen nodig voor zonne-energie
13 Mar 2016, 02:33
foto
Een klant te Kwamalasemutu die zelf zijn systeem heeft gekocht en geïnstalleerd.


De huidige stijging van de koers heeft een zeer negatieve werking op de ontwikkeling van zonne-energie in Suriname en heeft de prijzen in vergelijking met een jaar geleden reeds doen stijgen met meer dan 60%. Bijkans 90% van de componenten zoals zonnepanelen, batterijen, regulatoren, zonneboilers e.d. behorende tot een zonne-energie systeem, worden geïmporteerd. De importheffingen voor zonne-energie componenten kunnen oplopen tot zelfs 35%.

Met de huidige koersstijging zijn de kosten van zonne-energie alsmaar aan het stijgen en is de ondernemer bang dat zonder nodige stimuleringsmaatregelen, dit product buiten het bereik van de doorsnee burger zal vallen.
Vooral Surinamers die wonen in het binnenland maken gebruik van deze vorm van schone energie. Dorpen in het binnenland zijn soms maanden verstoken van energie en indien deze aanwezig is, dan is dit vaak voor 4 tot 5 uren in de avonduren. In Suriname beschikt bijkans 15% van de huishoudens niet over adequate energie voorziening. Verscheidene Surinaamse bedrijven hebben reeds concrete voorstellen met financieringsmodaliteiten gedaan naar de overheid, om dit probleem op een duurzame en verantwoorde wijze aan te pakken.

Afschaffing importheffing
Er is reeds een gesprek aangevraagd met de nieuwe directeur van belastingen dhr. Winston Wirht en deze week zal er ook een gesprek aangevraagd worden met de minister van Financiën. Over het algemeen wordt ontheffing verleend aan Ngo`s voor de uitvoering van gemeenschapsprojecten. Commerciële klanten hebben ook hieraan behoefte vanwege de stijging van de energiekosten en de valutakoers. Ons buurland Guyana heeft reeds een 0% heffing , alsook andere Caribische landen.

Bedrijven werkzaam op het gebied van hernieuwbare energie zijn doende zich te bundelen in Suriname. De eerste meeting is reeds geweest in augustus 2014. Momenteel wordt samen met de KKF nagegaan hoe zaken verder geformaliseerd kunnen worden. De huidige minister van Financiën had reeds aangekondigd dat er verlichtende maatregelen zullen volgen waaronder afschaffing van de importheffing.
Gezien de precaire financiële situatie waarin wij als land verkeren, zijn verlichtende maatregelen nodig, ook voor deze sector.

Orlando Olmberg
CEO Guguplex Technologies
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May