Zika-uitbraak onthult immens effect op vrouwen
13 Mar 2016, 00:37
foto
Wereldbank-president Jim Yong Kim wil dat prioriteit wordt gegeven aan de gezondheidsbehoeften van vrouwen.


De zika-uitbraak heeft de wereld grimmig herinnerd dat prioriteit moet worden gegeven aan de behoeften en de gezondheid van vrouwen. Sinds de zika-uitbraak hebben baby’s met microcefalie wereldwijde aandacht gekregen. Achter elk van deze baby’s is een moeder, zegt Jim Yong Kim , president van de Wereldbank. Hij wil dat de gezondheid van de vrouwen prioriteit krijgt.

Twee weken geleden heeft de Wereldbank gelden beschikbaar gesteld voor regeringen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied om de strijd tegen zika te ondersteunen. Yong Kim zegt dat de gezondheidsbehoeften van de vrouwen in de voorste rijen moeten worden geplaatst. Daar achteraan zet hij de bestrijding van de muskieten, het verhogen van het bewustzijn over hoe de overdracht van zika te voorkomen en onderzoek en ontwikkeling van een vaccin. Hij vindt dat alleen bij zo’n aanpak er succes kan worden geboekt. Even belangrijk is volgens de Wereldbank-topman dat de reproductieve gezondheidszorg en andere zorginspanningen worden gericht op zowel vrouwen als mannen.

“We zijn nog steeds in een vroeg stadium van de zika-crisis en weten niet veel over de ziekte,” gaat Yong Kim verder met zijn betoog. “Maar we zien nu al de directe impact op de vrouwen.” Hij vindt het noodzakelijk dat als onderdeel van de bestrijding van het virus, ervoor wordt gezorgd dat vrouwen toegang hebben tot de gezondheidszorg die zij verdienen.

Vrouwen in alle regio’s kunnen krachtige intermediairs van verandering zijn om economieën uit de armoede te trekken en veerkracht op te bouwen voor snel veranderende bedreigingen en schokken zoals het zika-virus. “Vooral als ze in staat zijn zich te laten horen en beslissende zeggenschap hebben over hun eigen gezondheid en leven.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May